DEVRİM AMA YEMEK İÇİN..

"Bize devrim gerek!"

"Şuraya bak ya GDO ya da katkı malzemeleriyle başımız dertte!"

"Evde kendim yetiştireceğim şüpheli gıdaları almayarak boykot edeceğim!

vs.vs.vs.

Bu cümleler en başta annem olmak üzere çevremde çok sık duyduklarım..Bir yerden başlamalı ama nerden derken Jamie'nin akımına rast geldim..(Jamie Oliver'ı biri tanımıyorum mu dedi ? Tık! )Ardından bizim bloglarımızın bazılarında görünce oldu işte buldum nidalarıyla bildiğimiz balıklama daldım..

Hmm daldım dalmasına da elini her attığının şüpheli olduğunu bilerek bir tarif oluşturmak biraz zorlayıcı oldu..(Allah'tan ki taze,zamanında tüketmek mantığında ilerleyen bir topluluktayız)Sonrasında bununda kolayını buldum..

Organik pazarlar, aracı olmadan yerinden yurdundan baba yadigarı bilgilerle satış yapan üreticiler, çevreye duyurduğum köyünüzde ne varsa getirin fiyatları karşılaştıracağım sözleri ile her bulduğum doğal kapsamlı malzemeyi değerlendirdim..

Ve düşündüm ; bazı şeyleri daha çok evde üretir hale geleceğiz ve mümkünse az biraz çamurlanacağız! Toprağa bulanıp ekip biçmek evet şehirde zor olabilir ama en azından yazın gittiğimiz köylerimizde veya yazlıklarımızda konserve yapımını öğrenmek, toprağa çıplak ayakları salıp domates biber toplamak, ya da "Organik(bu kelime dile pelesenk oldu biliyorum şöyle de diyebiliriz ata yadigarı) tohum mu buldum, hemen ekerim arkadaş" kafasıyla benim gibi saksıları doldurmak başlangıç noktası olabilir..

Biliyorum benim blogum çikolata temelli(tatlı ağırlıklı hatta direk tatlı konulu).."Çok bilme! çikolatayı da kendin yapta görelim!" diyeceksiniz..İddalı olmasın ama ona da sıra gelecek ve sanırım sıra ona geldiğinde ben üretmenin keyfini bir kez daha çıkaracağım :)

Birde şu konuya değinmek isterim her tarif için tema artık böyle mi olacak diye soruyorsanız çözüm bulana kadar "devrimli" ve "devrimsiz" olarak devam edeceğiz..Sonrasında göreceğiniz tariflere bakıpta vazgeçti sanırım diye düşünmeyesiniz :)

Konu bu tamam peki tarif ne ?

Basit, az malzeme ve taze..Şaşırmayın tarif(ler) bu!

Say baştan diyip başlayalım :

Untitled

Annemin arkadaşları sağolsunlar roka,ceviz elde var..Zeytinyağ zaten egeden..Bal ve armut babamın arkadaşlarının ürünleri..Fotoğrafta bile ağzımı sulandıran Kars gravyeri ise direk üreticiden..

Netice de tek başıma yumulurum diyip tabağı silip süpürdüğüm bir salata..Konu iki kişiyse yanında tam tahıllı kızarmış bir dilim ekmek olmalı ya da o iki kişi yarı aç halde sofrada bulunmalı :)

Untitled

GRAVYER, ARMUT VE ROKALI SALATA İLE BALLI CEVİZLİ HARDALLI SALATA SOSU

Salata için :

1 ufak bağ roka

1 iri williams(bartlet) cinsi armut

1 iri dilim Kars gravyeri (yaklaşık 100 gr)

Sos için :

1/2 su bardağı ceviz iri kıyılmış

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1.5 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı hardal 

Bir iri çimdik tuz ve karabiber

Salata malzemelerini bir kenarda karışıtırıp bir kavanozda çalkaladığınız salata sosunu üzerine döküp servis edin.

Untitled


Yazdan kavanozlanmış közlenmiş kırmızı biberler..Saksıda görünen maydanozlar..Yine üreticiden aldığınız Ezine peyniri ve bademler..Orjinali Nigella ama ben deforme ettiğim haliyle yazıyorum..Bu ölçüler aç bir bireyin bir öğünü :)

BADEM VE PEYNİRLİ KÖZ KIRMIZI BİBER SALATASI

2 adet orta boy közlenmiş kırmızı biber

1 iri avuç kavrulmuş tuzsuz badem iri kıyılmış

2 yemek kaşığı parçalanmış Ezine peyniri

1/2 veya 1/4  limonun suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağ

1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz

Minik bir çimdik deniz tuzu

Sos niyetine kavanozunuza tuz,zeytinyağ ve limon suyunu ekleyip çalkalayın.Tabağınıza önce kırmızı biberleri jülyen doğrayıp yerleştirin sosu üzerine gezdirip peynir,badem ve maydonuzu serpiştirip servis edin.

Bir kaç güne tekrar görüşmek üzere..

Sevgilerimle..

gokche!