ADIM ADIM KARAMEL SOS..

Karamel sos herhalde bu blogun en çok istek alanıydı her ne kadar bugün yayınlamaya uğraşsamda beceremedim..Çalıştığımı bahane etmeyeceğim çünkü sebep bu değil daha çok adım adım fotoğraflayıp onların en düzgün yansıtanı seçmek..Fotoğraflarım süper kalitede de ayır ayır bulamıyorum diye demiyorum malum termometremiz yok rengi en düzgün yansıtanı bulmak sorun..Allahtan bir tarifin 100'den fazla fotoğrafını çekme gibi bir rahatsızlığım var :)


Denedikten sonra bana geri dönersiniz değil mi ?



sugar and wooden spoon -1



Muhakkak derin bir çelik tencere ve tahta kaşık/metal bir çırpıcı şartımız var..Yüksek ısıya ve köpürmeye anca bunlar dayanıyor..Tereyağın taze olması ve kremanın yağlı seçilmesi ise kıvamı etkileyeci..

Çalıştığımız şeker yavaşlığı sevmeyen bir gıda..Hızlı olmalı ve herşeyi oda sıcaklığında tutmalısınız..Aksi takdirde soğuk malzemenin şekerin aniden katılaşmasını sağlayacak.

Ve dikkatli olun çünkü oluşturma süresi boyunca çoğunlukla karıştıracaksınız..


Marka önerileri :

1-Şeker : Konya Şeker

2-Krema : Tikveşli

3-Tereyağ : Biz mahallemizde ki taze ve haftalık süt ürünleri satan bir dükkandan alıyoruz



KARAMEL SOS

Tarif Simple Recipes'ten..


1 cup şeker

90 gr tereyağ

1/2 cup krema


**Fotoğraflar ve numaralarla anlattığım cümlenin halini göstermeye çalıştım..Umarım olmuştur..




collage _1



1-Orta yükseklikte (kabın dışına alev taşmamalı yakma ihtimali var) ateşte şekeri tahta kaşık veya metal çırpıcı ile eritmeye başlayın

2-Kristalize görüntü bir süre sonra artacaktır problem yok daha sonra eriyecekler,temiz bir mutfak fırçasını(kesinlikle silikon değil) ılık suya batırıp iyice süzdürdükten sonra kabınızın kenarlarına yapışan şekerleri temizleyebilirsiniz

3-Kristalize şekerlerin bir kısmı erimeye amacımız tamamen eritmesini sağlamak

4-Bu aşamada tamamen eridi ama yakma durumu söz konusu dikkatli olun,burada yardımcınız burnunuz eğer hafifte olsa yanık kokusu alırsanız kabınızı hemen tezgaha alın




collage_2



5-Eridikten sonra bu renk ve halde olmalı

6-Tereyağını küp küp doğrayıp kabınıza atın biraz sıçrama olacaktır dikkat edin

7-Tamamen eridiğinde tatlı bir renk alacak köpürmeye devam

8-Yavaş yavaş kremayı eklemeye başlayabilirsiniz,yükselecek bir şeker var önünüzde mümkünse biraz geride durun




collage_3



9-Köpürmeler azalıyor istenen kıvam oluşuyor

10-İstenen renk ve hafif bir yoğunluk var..İşte karamel sosunuz hazır :) Oda sıcaklığında durduktan 200-250 ml alan bir kavanoza koyabilirsiniz..Biraz soğuduktan sonra istenen kıvama ulaşıyor..Buzdolabında 2 hafta durabiliyor..








Benim bu aşamada bir isteğim olacak acaba bu sos ile yapabileceğiniz tarifin ismini hayal ettiğiniz de olur yorum kısmına bırakabilir misiniz?



Sevgilerimle..


gokche!

2 BROWNİE + 1 KARAMEL SOS

caramel




Karameli annem çok yapardı..Geçmiş zaman durumu sadece annemin yeter artık mutfaktan sıkıldım demesi (bu devrede Malokçoğlu nidasıyla heyyyttt diyerek ben giriyorum ) ile alakalı..Havam yerinde,halimden memnunum..Lakin ben yaparım atılmalarım bu sefer kenara kaldırıldı ve "Annecim seni çok seviyorum biliyormuuuusuuuun?" sırnaşması başladı..Şekeri yakma meselesi bana bakıyor korkuyorum çünkü..
Ama oldu..Beraberce oldu..
Sonuç yukarıda..
Sizce de oldu mu diye sormak istedim..Fotoğrafları hazır..Eğer evet budur aradığım derseniz yayında kendilerine hak vereceğim onu şöhret yapacağım :)

Sırada daha önce bahsettiğim çikolata içermeyip çikolata tadında olan 2 brownie tarifi var..Hangisi size uyarsa..




happy end




Daha iyisini yapana kadar en iyisi bu :) Şaka bir yana cevizsizde gayet güzel oluyor..Benden tavsiye kakao rengiyle uyumlu tabakta minik kareler halinde servis edin nemli dokusunu tattırmak için şık servise ihtiyacınız yok ama sunumda önemli, öyle değil mi ?



1- EN İYİ KAKAOLU BROWNİE (BEST COCOA BROWNİES)

Tarif Alice Medrich Bittersweet kitabından..


150 gr tereyağ

1+1/4 cup şeker

3/4 cup + 2 tablespoon kakao

1/4 teaspoon tuz

1/2 teaspoon vanilya aroması

2 large boy yumurta (soğuk)

1/2 cup un

2/3 cup iri doğranmış ceviz(opsiyonel)




cocoa,sugar,salt,butter.best cocoa brownies.mix



Tereyağ,kakao,şeker ve tuzu ısıya dayanıklı bir kaba koyun..Benmari düzeneğine kabınızı koyup tereyağ eriyip karışım pürüzsüzleşene kadar karıştırın..Karışım parmağınızı değdirdiğinizde hızla çekecek kadar sıcak olduğunda kabı tezgahınıza alın ve içine vanilyayı ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın...



mixmixmix / egg and flour



Ardından yumurtaları birer birer ekleyin ve her seferinde en hızlı şekilde karıştırın..Karışım parlak ve homojenize olduğunda unu ekleyin ve 40 kere hızlıca karıştırın..Bittiğinde kullanacaksanız cevizleride ekleyin..



brownie + walnut




20 cmlik kare kalıbı yağlayın karışımı boşaltıp  ön ısıtmalı 170 derece fırında 20-25 dakika pişirin..Çıktığında size olmamış bu dedirtmesin soğudukça oturacak..16 minik veya 25 iri kare çıkıyor bilginize..




best cocoa brownies with walnut



İşte sonuç bu derece nemli bir dilim oluyor..Muhakkak soğuk süt gerek ve dilimlerin yoğunluğunu düşünüp fazla kaçırmamak gerek..





nick malgieri fudgy brownie_2



Yumurta aklarını hala saklıyormusunuz buzlukta? Evet diyorsanız çıkarın o zaman..Tereyağı 30 gr kadar tutup gerisini elma sosuyla tamamlayalım diyete koşan bir brownie yapalım..




nick malgeri




Bu tarifi bir forumda inatla önerdiklerini okuduğumda yaparım bir ara diye not ettim tek aklımda kalan tarif sahibinin adıydı (Nick Malgieri) ardından yapacağım tuttu ve ben kağıdımı bulamadım..Belki Türkçe yazıp aratsam çıkar umuduyla baktığımda kendilerini Bizim Pastanede buldum :) Nasıl aratttığımı yazmayacağım oldukça komikti..



2- ELMA SOSLU/PÜRELİ BROWNİE 

Tarif Nick Malgieri Chocolate kitabından..


1/2 cup kakao

1cup un

1 teaspoon kabartma tozu

1/2 teaspoon tuz

30 gr tereyağ

1.5 cup şeker

2 iri yumurta akı

1/2 cup elma püresi/sosu (elmaları küp küp doğrayıp mümkünse kendi suyunda pişirip püre haline getirin)

1 teaspoon vanilya aroması


Kuru malzemeleri bir kenarda eleyin..Tereyağ ve şekeri çırpın ardından yumurta aklarını, elma püresini ve vanilyayı ekleyip çırpın..Karışım homojenize olduğunda 20 cmlik yağlanmış kare kalıba karışımı dökün 175 derece ön ısıtımalı fırında 30-40 dakika pişirin..Üst dokusunun sertleşmesi ama iç dokusunun yumuşaklığını kaybetmemesi istenen kıvam..

Soğuduğunda dilimleyin ve 50 gr erittiğiniz dilediğiniz bir çikolata çeşidini veya hazır çikolata galzürlerini üzerine gezdirin..







Bu karamel aklıma fena takıldı onları kurabiye içine mi arasına mı koysam karar veremedim..Birde bu aralar çok tatlı oldu birazda tuzlu gitmeli...

Özel kısım :

24 Kasım Öğretmenler Günü ilk kez bugün ayrı bir özeldi..Her daim özel olması dileğimle..


Sevgilerimle..


gokche!

MUTLU BAYRAMLAR :)

snoopy_bayram




Bayram boyunca ara ara yüzümü göstereceğimi düşünürsek çokta uzak kalmayacağız demektir..Yeni tarifler,söz verdiklerim ve anlatacaklarım biraz beklesin zaman bayram zamanı..

En güzel şekilde değerlendirmeniz dileğimle..

Sevgilerimle..

gokche!

BİR POST NE KADAR UZUN OLUR?

Hayal ettiğiniz ne kadarsa onun çarpı ikisi diyelim biz? Mümkünse double yani..


suedabilgin


Bir yorum sayesinde tanıştık kendisiyle ben gibi Napolyonun farklı versiyonu olarak "çanta çanta çanta" felsefeniz varsa (ki ben bunları çeşitlendiriyorum genelde) muhakkak uğrayın...Devamlı aynı nakaratta kalmama sebebtir kendisi :


"Şimdi bu derece güzel ürünleri varsa yapıyorsa ileride neler yapar????" :) 


Not: Sağ en üstteki favorim oluyor..





thekitchenofoz



"Fasuyle böyle ne kadar da güzel! ","Pes! Lokma tatlısı yapmış!" gibi cümleler her siteye girişte beynimden geçiyor..Fotoğraflar +5 anlatım +5 üstüne tarifler +5..Daha ne bekletiniz var bilemem ama benim beklentilerimi kendi bloguma uygulayamasam bile çoook güzel uyguluyor kendisi..


Sitesinin hem ingilizce hem türkçe kısmı mevcut..

Not: Paris yazısına ve lokma tatlısına mümkünse tokken bakın!



egg for me







Markettn aldığım her bir yumurta tanesi her tarif için ilham demek bazen onlarsızda yaşayabiliyorum ama kesinlikle çok değil..Oldukça az..


Sadece yumurta değil tabi ki,elimde ki malzemelerin ilham verdiği çoktur lakin yumurtayla mayonezin bana nemli leziz bir çikolatalı kek olarak döneceğini tahmin etmemiştim..İşin içine süzme yoğurt girince çikolatada şart oldu..



sour cream/süzme yoğurt






Süzme yoğurt aslında tarifteki sour cream'in yerine oynuyor..Doku olarak daha yoğun kabul ediyorum lakin yedek oyuncu asıl oyuncu olmadığı zaman devreye girmiyormuydu? Yanlış mı biliyorum :)




chocolate!





Mayonezi,yumurtayı,hatta süzme yoğurdu bile ilham kabul ederken çikolatayı pas geçemem..Ayrı bir mesele kendisi ama kavanozda durduğu zaman beni oldukça rahatsız ediyor muhakkak taze taze kullanayım derdine düşüyorum..Sanırım ondan bu blogda çikolata kokusu daha yoğun..Sanırım..

Pul küvertürler Kahve Dünyasından...Eritmelik pul çikolatalar ne zaman bizim sınırlarımız içinde de olacak diye çığlık attığımda birilerinin beni duyduğunu biliyordum devamlı aynı şubeden alışveriş yapınca stanttaki bayan külçe beklerken pullarla geldi..Sevindim! Fazlasıyla!Kesme derdi olmadanda hayat gayet güzel..


Ayrıca; kimisi reklam aldığımı düşünen mailler atsada bu duruma çikolata masrafım için keşke diyor ve bunun gerçek olmadığını sadece beğendiğim için özellikle belirttiğimi yazdığımı bilmenizi istiyorum..Reklam aldığımda bunu kesinlikle anlarsınız merakta kalmayın :)



Chocolate Mayonnaise Cake with Chocolate Sour Cream Frosting





Evet bunca yazı sonrası assolisti sahneye çağırmalı diye düşünüp sizi mayonezli kek ve süzme yoğur-çikolata karışımdan oluşan kremasıyla başbaşa bırakıyorum..


Krema mevzunda ; ganaşa benzerliği sizi aldatmasın ganaştaki gibi kremamsı bir dokusu yok daha çok eğer yediyseniz bilirsiniz Pelit Pastanesinin delisi olduğum süzme pastasına benziyor..Yoğun çikolata ve hafif bir kıvam desek en doğrusu olur sanırım..Şeker mevzunda ise biraz geride kaldı benim tarifim..Açıkçası tam ağzıma göre çünkü bitter lezzeti yerinde ama daha şekerli seviyorsanız glikoz miktarını arttırmalısınız..


Kek mevzunda ; mayonezi görünce şaşırmayın..Ülke sınırlarımız dışında tereyağ yerine elma sosu (apple sauce) ve mayonez kullanılıyor..(Ek bilgi : Elde bir elma soslu brownie var yakın zamanda iki tarif halinde gelecek kendileri) Bence mayonez daha çok tereyağ dokusuna yakın..Oldukça da nemli dokulu bir kek oluyor..Hani biraz daha brownieye yaklaşmışız gibi..





Chocolate Mayonnaise Cake with Chocolate Sour Cream Frosting







ÇİKOLATALI MAYONEZLİ KEK / CHOCOLATE MAYONNAİSE CAKE 



60 gr bitter çikolata

2/3 cup dark kakao

1+ 3/4 cup kaynar su

2+3/4 cup un

1+1/4 teaspoon karbonat

1/4 teaspoon kabartma tozu

1 cup şeker

1 cup  esmer şeker

1+1/3 cup tam yağlı mayonez

2 large yumurta

1 teaspoon vanilya aroması 




3 adet 20 cmlik kalıbın tabanını yağlayıp unlayın..(Ek bilgi ; genelde kakaolu keklerin dibini un yerine kakao ile kapladığınızda piştiğinde daha hoş bir görüntü olur diğer türlü unun beyaz dokusu kekin tabanında pekte hoş olmayabiliyor.)

Isıya dayanıklı bir kaba kaynar su,çikolata ve kakaoyu ekleyin bir çatal yardımıyla karıştırın çikolata eriyip görüntü homojenize olduğunda bir kenara alın..

Kakao hariç tüm kuru malzemeleri bir kaban eleyin..Mayonezle şekerleri 2-3 dakika çırpın..Yumurtaları birer birer olmak üzere ekleyip vanilya aromasınıda katın..

Mayonezli harca elediğiniz kuru karışımı çikolatalı sıvı karışımla 3 partide ekleyin..Karışımı kaplara (herbiri 2+1/3 cup şeklinde)boşaltın..180 derece ön ısıtmalı fırında 30-32 dakika pişirin..

Fırından çıktığında bir tel ızgara üzerine alın tamamen soğuduklarında tepelerini bir tırtırklı bıçakla düzleyip kenara kaldırın..




CHOCOLATE SOUR CREAM FROSTİNG /ÇİKOLATALI VE SÜZME YOĞURTLU KREMA



5 cup / 1.250 lt için..

425 gr iyi kalite bitter çikolata

1+1/4 teaspoon instant espresso {opsiyonel}

2+1/4 cup sour cream (bizde en yakını süzme yoğurt -Sütaş-)

1/4-1/2 cup light mısır şurubu /glikoz (oranı damak tadınıza göre ayarlayın ben min.düzeyde kullandım)

3/4 teaspoon vanilya aroması



**Bu kremada önemli nokta herşeyin oda sıcaklığında olması..

Çikolatayı ve kahveyi benmaride eritin..Oda sıcaklığına gelmesi için tezgaha alın..Vanilya aroması,glikoz/mısır şurubu ve sour cream/süzme yoğurdu bir kenarda çırpın..Üzerine oda sıcaklığına gelmiş çikolatayı yavaşça ekleyerek hızlı bir şekilde karıştırın..Çırpma işlemini yaparsanız çabuk sertleşecek ve kremayı uygulayamayacaksınız bunun için ayrıca buzdolabında 30 dakikadan fazla tutmayın...
Eğer bir şekilde katılaşırsa kaynar su dolu başka kaba krema dolu kabınızı oturtun ve hızlıca karıştırın bu sayede tekrar yumuşayacaktır..

Pastayı oluşturmak için ben keklerin 2 katını kullandım 3.kat deneme amaçlı yendi ama bu kreama ile 3 katlı bir pasta yapmanız mümkün..Patlardan birini ortasına birkaç tatlı kaşığı krema koyduğunuz tabağınıza alın (bu sayede pastanız tabağa sabitlenecek tutkal misali)Patların arasına max 1 cup olacak şekilde kremayı yayın..Bu aşamda frambuaz,vişne gibi ekşi meyveler koyabilirsiniz ardından pastayı oluşturup dışını sıvayın..Süsleme olarak ben renkli sprinkle/şekerlemeleri kullandım..

Evet delicesine bir aşk sprinklelarla yaşadığım :)




gift



Ve bu haftanın Türk kahvesi kokusuyla dolmasını sağlayan Kahve Dünyasına hediyeleri için birkez daha teşekkür ediyorum..Eğer teneke kutulardaki kahvelerden haberiniz yoksa muhakkak uğrayın bakın derim..


An itibari ile kapıda bekleyen iki brownie var..Buradan çıkacak tek dilek tüm haftayı mutlu mesut ve çikolatalı geçirin!


Sevgilerimle..


gokche!