BİRAZ TANITIM...DİLİM POĞAÇA VE ÇİKOLATALI CEVİZ BÜKLÜMLERİ..

dilim poğaça



DİLİM POĞAÇA

hamur:

250 gr tereyag

4 su bardagı un

1 su bardağı yogurt

1 paket kabartma tozu (bir tavsiye: dr oetker çeşnili kabartma tozunu kullanın:) )

içi:

1 su bardağı taze kaşar rendesi

1 su bardağı beyaz peynir rendesi

4 orta boy haşlanmış patates

üstüne:

susam çörek otu 1 yumurta sarısı


hamur için tereyag ve yogurdu iyice karıstırın yavas yavas un ve kabartma tozunu dokerek yumusak bir hamur elde edin

iç için haslanmıs patatesle rendelenmiş kasar ve beyaz peyniri karısıtırın dilediğiniz bahartla çeşitlendirin

hamuru ikiye ayırın buyuk boy kare borcamı yaglayıp ustune hamuru yayın harcını eşit dagıtıp kalan hamuru üstüne yayın kapak yapın

en üste yumurta sarısını surup susam ve corek otunu serpin, 180 derecede 30 dakika pişirin




walnut & chocolate roll




ÇİKOLATALI CEVİZ BÜKLÜMLERİ


450 gr / 4 su bardağı ekmeklik un

2,5ml / 1 cay kasıgı çekilmiş tarcın

50 gr /1/4 su bardağı küp halde dogranmıs tereyag

50gr / 1/4 su bardağı pudra şeker

1 paket cabuk kabaran kuru maya

1 yumurta sarısı

100ml/ 1/2 su bardağı su

60 ml / 4 yemek kasıgı süt

40 gr /3 yemek kaşığı eritilmiş tuzsuz tereyag

45 ml / 3 yemek kasıgı akcaağaç şurubu (opsiyonel)

iç malzeme için :

50 gr / 1/4 su bardagı kahverengi seker

175 gr / 1 su bardagı damla çikolata

75gr / 3/4 su bardağı kıyılmıs ceviz



23-26 cm kelepçeli kalıba yaglı kagıt serin

un tarcın ve küp halde ki tereyagını ekmek kırıntılarını andırana kadar ovun (bir tavsiye: rondoda yapın)

şeker ve mayayı bu karısıma katın, süt su ve yumurtayı ayrı bir yerde biraz cırpın en son karısıma bunuda ekleyin

yumusak bir hamur oldugunda 40x30 cm buyuklugunde açın üzerine eşit olarak eritilmiş tereyag sürün

şekeri çikolatayı ve cevizi sırası ile serpin yuvarlayarak rulo hale getirdiğiniz hamuru 12 eşit parcaya bölün

kalbınıza dizdikten sonra üzerini temiz bir bezle ortup 1-1,5 saat(ki ben max 30 saat beklemişimdir:D) bekletin kabarsın

ardından 220 derece fırında 30-35 dakika pişirin çıkar çıkmaz akçaağaç şurubunu üzerine dökün


İnternette dolşamayı yeni blogları keşfetmeyi severim..Yemek blogları ise çifte kavrulmuş lokum olur bulduklarım :) Ama fotografları beni tavlamıssa pekte tariflere bakmadan atlarım hemen :)) İşte bu konuşmanın üzerine 2 site size..

www.soframiz.com

Flickr aracılıgı ile tanıstık..Fotografları cidden basarılı..Sizce de oyle değil mi ? Muhakkak gezin ve yorum bırakın..

www.azcookbook.com

Azerileri severmisiniz? Biz ailecek cok seviyoruz o kadar candan ve o kadar içtenler ki bunu bu sitede de goreceksiniz:) Macaron aracılıgı ile tanıdıysamda size önerim Zebra Kek! :)




Sevgilerimle...

gokche!

ŞAM KURABİYESİ/KEKİ, KEREVİZ SALATASI, SÜTLÜ İRMİKLİ TATLI.......



kereviz salatasısütlü irmikli tatlı



KEREVİZ SALATASI


1 adet kereviz rendelenmiş

3-4 su bardağı yogurt

2 diş sarımsak

dilerseniz 1-2 yemek kasıgı mayonez


yogurt sarımsak ve varsa mayonezi hazırlayın ve kerevizi üstüne rendeleyin

**kereviz çabuk karardıgı için hazırladıgınız karısıma dokmek en iyisi



SÜTLÜ İRMİK TATLISI

İrmik için kullandıgım marka özellikle selva..


keki;

6 yemek kasıgı şeker

4 yemek kasıgı un

4 yemek kaşığı irmik

3 yemek kasıgı sıvı yag

2 yumurta

1 paket kabartma tozu

şerbet;

4 su bardağı süt

1,5 su bardağı şeker


yumurta ve şekeri çırpın sıvı yagı ekleyin

un ve irmiği ekleyip kabartma tozunu ilave edin

170 derecede kızarana kadar pişirin

şerbet için : süt ve şekeri bir taşım kaynatın

kekin ilk sıcaklıgı çıkar çıkmaz sıcak serbeti dökün






şam kurabiyesi / keki?





ŞAM KURABİYESİ / KEKİ

Beşiktaş Akatlar duragında otobüs bekliyorsanız arka tarafta ki Kovan pastanesinin şam kurabiyeleri sizi kokusu ile kıvrandırmıştır :) İşte bu kıvrandırma sonucunda elimde diler kek niyetine diler kurabiye niyetine yiyebileceğim Şam kurabiyelerim var :) Tarif forumdan..



100 gr tereyag/margarin

200gr şeker

100 gr yogurt

2 yumurta

500 gr un

2 orta boy kabugu rendelenmiş suyu sıkılmıs portakal

3 paket kabartma tozu


şeker,portakal suyu,portakal kabugu,margarini bir sos tenceresinde ısıtıp eritin

ılıtıp bir kaba dokun ustune yogurt ve yumurtayı ardından un ve kabartma tozunu ekleyin

kıvamı bozadan koyu olmalı yaglı kagıt serili tepsiye bir torba yardımıyla (yayılacaklar dikkat edin) sıkın ve üstüne tozşeker serpip 170 derecede 35-40 dakika pişirin


Sevgilerimle..



gokche!

ÇİLEK ZAMANI..ÇİLEKLİ TART..




strawberry3



Blogda tart eksiği var..Kek kurabiye ve tuzlu baslıgı altındaki hersey son surat ilerlemede..Sütlü tatlılar ve tartlara yogunlasmam gerek..Alışverişimi tart kalıplarına yönlendirmeliyim sanırım :)

Annem inatla alıstıgımız devamlı yaptıgın neyse onu yap desede ben yeni bir şeyler denemek isiyorum..İşte tam da bu noktada tartısma baslıyor..


strawberry2strawberry4



Bu tartın tabanı Sofra dergisinden sade pastacı kreması ise La Cuciana Itailana'ya ait..Taban kalın, krema dengeli oldu kremadan 1 su bardağı kadar arttı yaptıgım baska bir pastaya aktarıldı yakında o da Lady Baltimore pastası olarak karısınıza cıkacak efendim :)Çilek için yaklasık yarım kg kullandım ama siz arttırabilirsiniz..Bize bu miktar bile az geldide:)))

Tabanın kalın olusu kalıbınızın buyuklugune gore değişecek, ortası cukur bir kalıb
kullanmanız gerekecek..Ayrıca tereyag size cok ve agır olacak gibi gelmesin her yiyen ne kadar hafif die özellikle belirtti..

Sade pastacı kreması ise 1 yumurtalı yapılan bir krema, bol yumurta sarılı olan pastacısı kreması zengin pastacı kreması olarak geçiyor dergide bilesiniz..




strawberry




ÇİLEKLİ TART


taban:

250 gr tereyag (eritilmiş)

2 yumurta

1 turk kahvesi fincanı süt

1 su bardağı toz seker

2 su bardağı un

1 paket vanilya

yarım çay kasıgı kabartma tozu


sade pastacı kreması:

500 ml süt/ 2,5 su bardağı

150 gr toz seker/ ~3/4 su bardağı

35 gr un / ~1/2 su bardağı

1 yumurta

**bahsedilen bardak 200ml..


süsleme:

400-500 gr çilek

filen antep fıstıgı

2-3 tatlı kasıgı bir çeşit reçel veya 2 paket dr oetker tart jöle



taban için :

eritilmiş tereyagına şeker süt ve vanilyayı ekleyip çırpın

ardından yumurtalarıda ekleyin

un kabartma tozunu ekleyin homojen karısımınızı 28 cm capında yağlanmış tart kalıbına dökün

180 derecede kürdan testine tabi tutarak pişirin



krema için :

yumurta ve sekeri çırpın ardından unu ekleyin

en son süte bu karısımı ekleyip sos tencerenizde kaynayıp kıvam alana kadar pişirin

sogutmak amaçlı çırpmanız köpük köpük olmasını saglar

**bu tart için kremayı yarı yarıya kullanmanızı öneririm arttıgında buzdolabında 2-3 gun dayanıyor..

ve birleştirme süsleme kısmı :)

sogumus tabana ılınmıs(nerdeyse sogumus) kremanızı dökün kurulanmıs çileklerinizi uzunlamasına kesin üstüne rastgele yerleştirip fırca ile jöleyi sürün ve antep fıstıgını serpin :)




Sevgilerimle :)


gokche!


ZENCEFİLLİ KURABİYE





grandmothers ginger cookie3
grandmothers  ginger cookie




BÜYÜKANNENİN ZENCEFİLLİ KURABİYESİ / ESKİ USÜL ZENCEFİLLİ KURABİYE


Amerikan kurabiyeleri diyip işin içinden sıyrılmak yok :) Zencefil tarçın pekmez ve üstüne serpilmiş parlayan şeker ile büyükannelerin yapacağı kolaylıkta ve o lezzette bir kurabiye :) Noelde ki favoriler arasında ama ben bu serin günlerde de kahveye koşarak geleceğini umuyorum bu parıldakların:):)


60 adet

2,5 su bardağı sade tam bugday unu

1 tatlı kasıgı karbonat

1/4 tatlı kasıgı tarcın,karanfil

1,5 tatlı kasıgı zencefil

115 gr tereyag

1 yumurta

1+3/4 su bardagı toz seker

4 yemek kasıgı pekmez

1 tatlı kasıgı taze limon suyu





grandmothers ginger cookie2







şekerin 2/3si ile tereyagını krema kıvamına gelene dek cırpın

un baharatlar ve karbonatı bir kenarda eleyin

ardından krema kıvamındaki harcınıza yumurta pekmez ve limon suyunu ekleyin

unlu karısımıda ekleyip 3 adet yaglı kagıt serili tepsinize 2 cm capında yaptıgınız topları kalan toz şekere bulayıp 5 cm aralıklarla dizin

ön ısıtmalı fırında 160 derede 12 dakika pişirin vakit yetmezse biraz daha bekletebilirsiniz önemli olan üst tabakanın sertleşmesi dikkat edin


** Bir defada 2 tepsiden fazla koymayın hamur dısarda durdugunda sorun cıkarmayacaktır..









Sevgilerimle..


gokche!


YENİ BAŞLANGIÇLAR İÇİN İLK ADIMLAR...


Bugün itibari ile okul bitmiş durumda.. Son sınav stresi ve hocamızın kıyağı ile tam bayram havasında çıktık hani derler ya çıldırmış gibi diye heh aynen o durumda çarşıda gezdik durduk.. Arada çark caddesini özeliycez be diye klasik tavırlar sergilesekte mutluyduk..

İlk geldiğim günü tamda bunlar yaşanırken hatırladım..Ağlamaktan içim çıkmıştı, ilk uzak kalıştı ailemden istanbuldan, mecburdum ve bu daha da ağır geliyordu.. Çözüm yok okunacak bitecek gelinecek.. Şimdi dönüp bakınca zaman su gibi geçer gider lafı kulaklarımda yankılanıyor neler yaşandı neler oldu ve bitti..Hellaleştik okuldakilerle.. Bizim kızlarlada cumartesi planı yaptık.. He birde unutmadan kepli, cüppeli fotoğraflarımızda çekildi! :) Ne kadar büyümüşüm ben ya! Eser kalmamış beline kadar inan saçlarıyla kırmızı fırfırlı eteği dore ayakkabılarıyla Apo(Kendileri babam ve adı Abdullah:)) diye dolanan kızdan.. Aynaya baktıgımda büyümediğimi düşünüyorsamda aslında 20'yi bu sene iti bari +1 ile geçmiş bulunmaktayım :)))

Varsın olsun okulun bitirişini ve blogun birinci senesini kutlama amaçlı bir pasta yapacağım ama önce tonla eşyamı sırtlayıp abbas yolcu moduna girmeliyim pazar günü..




poppy seedpoppy seed cookie



HAŞHAŞLI KRAKERLER


Hani labne peynirin yanına bol şekerli çayla gidebilcek birşeyler çekerse canınız ve haşhaşı seviyorsanız eğer işte tam size göre bu şirinler:)


90ml / 6 yemek kaşığı krema

115 gr/ 1 su bardağı un

1,5ml/ 1/4 tatlı kaşığı tuz

5ml/ 1 tatlı kasıgı pudra sekeri

15 gr/ 1 yemek kasıgı tereyag

15ml / 1 yemek kaşığı haşhaş


üstüne;

az miktarda süt, deniz tuzu


150 derecede 30 dakikada, 20 adet


un tuz ve pudra sekerini eleyerek karıstırın üstüne yumusayan tereyagını haşhaşı ekleyin

en son kremayı ekleyerek hamuru ele yapışmayan bir hale getirin

unlu yuzeyde 20x25lik bir şekle sokana kadar açın 20 adet kare (veya bnm gibi dikdortgen) kesin

üstüne süt sürün tuz serpin ve ön ısıtmalı fırında pişirip çayınızın yanında servisi unutmayın :)


Sözümü geç tutsamda sık yazabilmenin keyfini cıkarmak güzelmiş :)


Mutlu pazarlar dileğimle..


Sevgilerimle..


gokche!

LİMONLU UN KURABİYESİ, KAYA KURABİYE, HİNDİSTAN TATLISI, PİRİNÇ UNLU SOSLU KEK..

Okulun yarın son günü..Sınav olacağız ve dağılacağız.. Üzüntüden eser yok bende, görüşeceğimden o kadar eminim ki herkesle.. Anormalmidir bilemiyorum ama halimden çok memnunum çünkü ben sulugöz bir tipimdir, lisede içim çıkmıştı ağlamaktan :) Birde kendimi durduramamıştım sınıftan fırlamış çıkmıştım nereye kaçacaksam :))

Şimdilerde farklı bir telaş var tabi ki.. Kpss ve iş durumları telaşesi..

Eve her gittiğimde irili ufaklı bir ton deneme ile uğraşıyorum..Kitaplar, annemin sarı sayfaları, internet beni denemelere teşvik ediyor açıkçası :) Kah tadına bakmıyorum kah çay kaşığı eşliğinde üstüne yürüyorum fotoğrafı çekerken :) Okul bitti ya artık daha bir saplanacağım sanki mutfağa kurslara :)

Düşünüyorum da ben nasıl tariflerle bu alakasız yazıyı bağlayacağım? Bağlamayacağım :)






kurular




KAYA KURABİYE

Annelerin defterlerine not edilmiş perişan kurabiye,kopar-at kurabiye gibi kayıtlı duranlardan biri kendileri:)


3/4 su bardağı minik doğranmış gün kurusu kayısı (gün kurusu diğerleri gibi kimyasal işleme tabi tutulmuyor)

3/4 su bardağı iri parçalar halinde ceviz

3/4 su bardağı minik doğranmış kuru incir

1 yumurta

125 gr yumuşamış tereyağ/margarin

1/2 su bardagı sıvı yag

1 su bardağı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

1 paket gourmet vanilin (daha yogun aroma için)

2,5-3 su bardağı un


yaklasık 25-30 adet




kaya kurabiyesikaya kurabiyesi





tereyag sıvı yag ve pudra sekerini krema kıvamına getirene kadar çırpın

incir ceviz ve kayısıyı harçla karıstırın, un vanilin k.tozunu da üstüne ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin ele yapışmayacak

tepsiye şekilsiz bir şekilde ceviz buyuklugunde yerleştirin 175 derecede 20-30 dakika pişirin

çıktıgında sogutup pudra sekeri serpin





un kurabiyesihindistan tatlısı




LİMONLU UN KURABİYESİ

Çocukken alt komşumuzun yaptığı un kurabiyeleri öyle bir kokardı ki apartmanda anneme yalvarırdık sende yap diye, o da dalga geçerdi bizle 'Yahu ben çikolatalı kek en bol malzemeyle kurabiye yapıyorum istediğiniz şey un kurabiyesi mi :)?' diye.. Tarif defterinde bol iltifat alan pastanedekilere benzeyen bu kurabiyler bende limonlu oldu, kesinlikle yapay aroma yerine meyve kabukları apayrı bir lezzet..


1 küçük limon kabuğu ince rendelenmiş

250 gr tereyag/margarin

1 türk kahvesi fincanı sıvı yag

3 yemek kasıgı dolusu pudra şekeri

4 yemek kasıgı tepeleme buğday nişastası

4,5-5 su bardağı un

ekstra 1 çay bardağı pudra sekeri üstüne


sıvı yag katı yag ve pudra sekerini krema kıvamına gelene dek çırpın

limon kabugunu ardından nişastayı ekleyin, yavas yavas unu ekleyin ve kulak memesi kıvamından biraz set bir hamur elde edin

cevizden buyuk olmayacak şekilde yuvarlaklar yapın ustune 2 çizik atın ve 160 derecede beyaz kalacak sekilde pişirin



HİNDİSTAN TATLISI

Annem bu sefer fırını çalıştırmayacak birşey bul bakalım deyince daha önceden forumdan not ettiğim bu tarif geldi aklıma.. Hiç tadamadım ama annem borcamı arkadaslarından boş getirdiğine göre ve hafifti çok dediğine gore begendiler sanırım :)


tabanı için:

1 su bardağı irmik

125 gr margarin/tereyag

1 su bardağı şeker

3 su bardağı süt


orta katı için:

500 gr havuç

1 su bardağı şeker


üst süslemesi için:

1 su bardağı süt

1 paket krem şanti



irmiği 20 dakika yağ ile kavurun (normal irmik helvası yapar gibi) üstüne süt ve şekeri ekleyin boza kıvamına gelince altını kapayıp kabınızın kapağını kapayın

havucu rendeleyin ve şekeride ekleyip suyunu çekene kadar kavurun

üstü için krem şantiyi hazırlayıp dolapta sogutun

irmik sogudunda kare ufak boy borcama dökün üstüne soguyan havucu ekleyin en ustede sogumus krem şantiyi ekleyip buzdolabında sogutun

süsleme için ya meyveyle ya da antep fıstıgı ile servis edin




pirinç unlu soslu kek





PİRİNÇ UNLU KEK

Evde 250 gr kadar pirinç unuyla bakıstık durduk.. Muhallebisine bayılırım ama keki daha cazip geldi :) bolca sos ve hindistan cevizi ile kardeşim okuldan gelene kadar keki hazırdı.


1 paket pirinç unu (250 gr)

4 yemek kasıgı kakao

1 paket kabartma tozu

3 yumurta

1 su bardağı şeker

1 su bardağı yogurt

1 su bardağı sut

125 gr tereyag/margarin yumusamıs

sıcakken 1 su bardağı süt

175 derecede kürdan temiz çıkana kadar :)

Evet un yok.Katı yag yumurta ve sekeri iyice cırpın.Üstune süt ve yogurdu ekleyin.En son pirinç unu,kabartma tozunu ekleyip 26 cmlik bir kalıba karısımı boşaltın.Çıktıgındada hemen 1 su bardağı soguk süt dökün.

**sos hazır..kendi sosumu bulma arayısındayım :)




Bu kadar tariften sonra kendimi biraz daha iyi hissediyorum :) Şimdilik gidiyorum yarın ki sınavdan sonra güzel bir tarif var..Şartladım kendimi :)


Sevgiler..


gokche!

1 SENE DOLDURMAK...


Amacım belliydi.. Hem (geciktirdiğim) 1 yaşını kutlamaktı blogumun, hemde güzel bir tarif hediye etmekti sizlere..



İşte bazen yapılan planlara inat zaman mekan hayat farklı işliyor.. Önce sınav ödev bombardımanından kurtulamadım iki kelime edemedim yazamadım sustum kaldım öylece..

Sonra da bugün yazacağım diye kendimle inatlaşırken çarşıda, annemden gelen telefonda cici annenin eşi Musa amcan vefat etmiş sözü yaraladı beni..


Kelimeler her zaman kifayetsizdir ölüm karşısında.. Bilirim.. Ama işte yazmam gerekiyordu, bir şekilde 1 senemi doldurduğumun şenliğini yaşatmalıydım.. Tabi ki böyle değil , tabi ki şu boşluk hissimle değil ama olan oldu bu kaderdir diyip hayata devam etmek bizlere düşen..


Ben hala aramadım cici annemi.. Kuracağım cümleler bile belli değilken ve ben vefat haberi karşısında hala ağlayamamışken riyakarlıkmış gibi geldi söylediklerim..Kitlendim bir nevi..

Ararım ya da İstanbula temelli dönüş yapacağım bu pazar günü gider sarılırım konuşmadan .. Sadece dil değil ne de olsa herşeyi anlatmaya yeten..


Öyle işte benim cephemde durum budur..

Her ne olursa olsun hayatın devam ettiğini bildiğim için sıkıntıdan çok rahatlama var içimde.. Ne de olsa bir zaman gelecek hepimiz orda olacağız bugün olmayanın orda özlemini gidereceğiz..
Ebediyetten başka güzel ne var ki sanki ? Değil mi ?


En güzel en mutlu huzurlu günler haftalar benden size..



Sevgiler..



gokche!

İKİ POĞAÇA BİR KURABİYE


saçaklı 2




SAÇAKLI / KİRPİ POĞAÇA


1/2 paket yaş maya veya 1 paket kuru maya

3 su bardağı un

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

1 yumurta(sarısı üzerine)

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 cay bardağı sıvı yag

içi için;

100gr beyaz peynir

kaşarlı için : 50 gr kaşar rendesi

maydanozlu için: 2 dal maydanoz kıyılmış


mayayı bir kaba alın üzerine şeker ılınmış süt ve suyu dökün köpüklenene kadar bekleyin

ardından bir yumurta kı,sıvı yag ve unu azar azar ekelyerek yumusak bir hamur elde edin

ceviz buyuklugunde toplar yapın 10-15 dakika mayalandırın

üstlerine ayırdıgınız yumurta sarısını sürün 190 derecede 15 dakika pişirin

sogudugunda beyaz peyniri ezip bir miktar kesitiğiniz poğaçaların içine koyun bir miktar tasırın ki maydanoza veya kaşara bulayabilesiniz

ardından istediğiniz malzemeye bulayıp tabagınıza alın





yerçekimikatmer katmer



KATMER POĞAÇA

Bilmeyen var mı? Mutfak güncesine hala uğramayan var mı? Tıklayın o zaman..

Boş,çikolatalı veya tuzlu harçlarla mükemmel uyum sağlıyor bilesiniz..


TAHİNLİ KURABİYE


250 gr margarin /tereyag

1 su bardağı pudra sekeri

1 su bardağı tahin (resimde akan, renk ordan geliyor:))

~3,5-4 su bardağı un

1 çay kaşığı karbonat

Üstlerine saplamak için yarum ceviz ama ben koymadım yerine tahine buladım


yağ ile şekeri iyice birbirine yedirin üstüne tahini ekleyip devam edin ve karbonatla unu katarak yumusak kıvamlı bir hamur elde edin

170 derecede üstleri çatlayana kadar pişirin


Sevgilerimle...


gokche!