TEFAL ACTİFRY İLE SAĞLIKLI YAŞAM :)



actifrypatateskızartma




saat 16.20 yer Whirpool Mutfak Sanatları Akademisi

ya ben kimseyi tanımıyorum kii diye bir çığlık geçti içimden ama yinede usulca başımı içeriye sokup yavaş yavaş yüzleri tanımaya giriştim..becerdim mi becerdim, tabi ki kendilerini tanıttıktan sonra işler rayına oturdu:) ama ilginç olan kendimi tanıttıgımda kısa çaplı bir şok dalgası olması sanırım ben fazla büyüklük taslıyorum bu blogda ki herkes beni küçük buldu :) durun kelimeyi değiştiriyorum küçük bulmak demiyorum çömez diyorum :)))

karşımda evinin mutfagına hakim, yeri geldiğinde bir ton misafir yeri geldiğinde aile sofrasının altından kalkacak bayanlar olunca insan biraz acaba ben becerebilirmiyim demiyor değil :)

içeri girdim tanıstım bazen de usul usul uzaktan izledim ama şu var ki gerçekten çok eğlendim :) kimin geleceğini bilmeden geç kalan şahsiyet olarak içeri dalmam yerimi ayarlamam tanısmam aaa o senmisin durumları bittiğinde herkes şen şakrak hem sohbet ediyor hem de bizi davet etme inceliğini gösteren Zümrüt Hanım ve MSA şeflerinden Mehmet Bey ActiFry tanıtımını yapacaklarımızı sıralıyorlardı :)

önce pek tabi patates kızartması denendi..evet arkadaslar yaptık onaylıyoruz 1 kaşık yağ ile 1 kilo patates kızarıyor! duyduk duymadık demeyin! hemde zeytin yağı ile!

yukarıdaki fotografa bakın şahsen ben tabagı yarıladıktan sonra çeksemde nasıl olduklarını gözlerinizle şahit olun istedim :)





börek-iç harcıdereotlupeynirlibörek-pişirmeöncesidereotlupeynirlibörek-içi



biz bu kadar diye tahmin ederken diğer malzemeler sıralandı 2 yufka,1 kalın dilim tam yağlı peynir,3-4 dal dereotu,1 yumurta ve 1 kaşık z.yağı :) işte size hem pratik hemde zorlamayacak şirin muska börekleri..

yok daha neler derken bu börekleride ActiFry'cık önümüze seriverdi :)



çobankavurmaçobankavurmaboştabak



ya tamam gökçe patatesi kızart böreği yap ama biz sofraya bundan başka ne koyacağız diyenlerin sorularına çoban kavurma ile cevap veriyorum :)

vejeteryan değilim ama etleri teğet geçen biriyimdir..lakin kokusu tadı o kadar guzel olmustu ki deneme amaçlı ben bile yedim!
içimden çaktırmadan sen çok yaşa ActiFry demeyide ihmal etmedim :) çünkü pişmesi 25 dakkacık sürdü..




kabaktatlısı-actifrykabaktatlısı-sunum


eee bu kadar şeyin üstüne bir tatlı sefası yapalım izin verinde değil mi :) ?

evet arkadaslar kabak tatlısı olmaz diye inat ederken yine bu da oldu! :) bal şeker 3 kasık su biraz da kabak..kabak sevmez biri olarak bunu da yedim :)

misafirleriniz otururken ActiFry karıstıracak bitirecek hazırım diye sinyalini vermiş olacak sizinde üstünüz başınız kokmadan kısa sürede şahane sofralar kurabileceksiniz :)
hani yani benden söylemesi:)



gercekten burdan herkese cok tesekkur ediyorum :) önce davet için Zümrüt Hanıma, şefimiz Mehmet Beye, ayrıca etkinlik esnasında tanıstıgım tum dostlara tekrar tesekkurler:)


sevgilerimle..


gokche!

İYİ BİR HABER VE GECİKENLER..

iyi haber ne diye merak ettiniz değil mi ? gerçekten beni çok şaşırtan bir konu bu aslında:) hani sonucta 1 sene dolmadan güzel dostluklar yepyeni bilgiler edinmek gerçekten benim beklediğimin kat be kat üstünde :) üstüne birde böyle güzel olaylarla sevincim pekişmekte..

haber : trt 'de yayınlanan türksite adlı programda blogum yayınlanmış :) aslında haberi
acıbadem kurabiyesi arkadasımızdan cok önce aldım ama bunu araya sıkıstırmak yerine rahat rahat yazmak istedim..malesef programı izleyemedim anca siteden ulaştım..bakmak isteyenler için buyrun..

şaşırdım diyorum çünkü gerçekten işinin ehli diye tabir edilen blogcular site sahipleri duruken ben gibi bir acemi trt gibi ulusal bir kanalda bahsedilmiş üstüne birde sitelerinde tanıtılmıstım..hak verinki şoku yeni yeni atlatmaktayım :)


şimdi bunu şerefine tart tarifi paylaşayaım :)





orange frangipane1orange frangipane3





önce frangipane nedir ondan bahsedelim.arastırmalar sonucunda gordum ki bol bademli hatta kısaca badem dolgulu meyvelerle (genelde armutla) süslenen belçika memleketli bir tart/turta..açıkçası ince bir dilimi yeterince doyuruyor ama badem sevdalısı iseniz ikinci dilime izin var :)

tartın dolgusu bol hamuru inceyse tamda mideme layık diyebilirim..diğer türlü pekte tercih etmem..sanki malzemeden çalmak gibi gelir..o yüzden evde yüksek dereceli malzeme içeren pastalar kekler yüzünden genelde annem tarafından baştan ayağa müsrif kabul edilirim.. oysa ki gayet masumum :))




tarif önceki postta kullandıgımı bahsettiğim kitaptan..

tarif 3 aşamalı..kesinlikle zor değil ve sonuca değiyor..hani ben yaptıysam herkes yapar modu bahsettiğim :)

1.aşamada portakalların hazırlığı

2.aşama taban hazırlığı

3.aşama ise badem dolgusunun hazırlığı




BADEM DOLGULU(FRANGİPANE) PORTAKALLI TART


şurup için;

150 gr şeker

250 ml portakal suyu

2 büyük çekirdeksiz portakal


taban için;

55 gr tereyag ve 45 gr margarin (ikise soğuk)

215 gr un

1/2 tatlı kasıgı tuz

3-4 yemek kasıgı su



dolgusu için;

150 gr tuzsuz kabuksuz badem içi

50 gr şeker

55 gr tereyağ

2 yumurta

1 yemek kaşıgı un



dolgu ile taban arası için;


3 corba kasıgı kayısı marmeladı




şurup için şeker ve portakal suyunu sos tencerenizde 10 dakika kaynatın

portakalların dışını cok az rendeleyin ve yarım parmak kalınlıgından dilimleyin

şurup kıvam alıp kaynamaya başladığında portakal dilimlerinizi tencerenize atın ve 10 dakika kaynatıp ızgara üzerine alın süzülsün..kabuk acı olur mu diye şüphelenmeyin acılıktan eser kalmıyor..şurubunuzuda bir kenara alın..

tabanı için; soguk margarin tereyag un ve tuzu rondoya alın ve ekmek kırıntısını andırana kadar karıstırın..en sonunda hafifce unladıgınız tezgaha alın ve ustune 4 yem.kaş. geçmeyecek şekilde soguk su ekleyerek hamuru toparlayın ve tart kalıbınıza+tartöletlere yayın..buzdolabına kaldırın

**ben burda 25-27 cmlik bir tart kalıbı kullandım ve kalanı 6 adet ufak tartölet kalıbına aktardım..hem hamuru ince açmış hemde tarifi bereketlendirmiş oldum..

dolgu için; tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın ve yumurtaları ekleyin

un misali çektirdiğiniz bademleri ve unuda ekleyip homojen kıvama geliğinde çırpmayı durdurun







orange frangipane-orangeorange frangipane2








buzdolabından tartlarınızı+tartöletleriniz cıkarın 3 yemek kasıgı hafif ateste erittiğiniz kayısı marmeladınızdan tabanlarına sürün

**ben kayısı reçeli kullandıgım için direk uyguladım

dolguları paylaştırın ve ön ısıtmalı fırında 200 derecede 20 dakika pişirip ılınmaya bırakın

ılıklastıgında ızgara teline aldıgınız portakalları ikiye keserek üzerini süsleyin ve tartınızın üstünü bir çatal ile delin surubunuzu tekrar ısıtıp tartınızın üstüne dökün.. sogudugunda servis edin :)


portakal kokulu rüyalar..


sevgilerimle..

gokche!

AKVARYUM PASTASI VE ARKA PLANDAKİLER..












 





 




ÇİKOLATA KOKULU PANDİSPANYA


115 gr tereyağ (eritilip ılıtılmış)

6 orta boy yumurta

55 gr kakao(varlhona,altınmarka,nomu gibi kaliteli kakao markaları ciddi bir lezzzet farkı demek)

225 gr şeker

115 gr un

1 tatlı kasıgı kabartma tozu

1/8 tatlı kasıgı tuz

2 tatlı kasıgı vanilya esansı


yumurtaları ve sekeri sıcak ama kaynamayan bir kabın ustunde ( benmari gibi ) cırpın yaklasık 10 dakika sonra beyazlasmıs olacak o zaman durun

kalan kuru karısımı 3 kez eleyin

hazır olan yumurtalı karısma 3 parti halinde (yağ unlu karısım yağ unlu karışım şeklinde) kuru karısımı ve yağı ekleyin spatula ile karıstırın mixer kullanmayın

2 ayrı 20 cmlik kalıba karısımı aktarın..180 derecede 25 dakikada mis kokulu pandispanyalar hazır olacak..


ben kekleri patlara ayrımadım.. her ikiside 2 ye bölüncek durumdaydı ben kalın iki kek arasına kalın krema dusundum (amerikan stili) keki daha da nemli yapmak istedim ve 1 su bardagı sutle ıslattım..ganajın 1/3ini arasına kalanı dısına kullandım ve buzdolabında 30-45 dakka sogutup sonra seker hamuru ile kapladım..


hafta sonunuz boğaz kenarında bir yerde olacaksa.. benim içinde koklayın onu..


sevgilerimle..


gokche!