PORTAKALLI TRUFFLAR, KÖRİLİ KRAKERLER, PORTAKALLI İRMİK TATLISI






































PORTAKALLI TRUFFLAR


160 gr ülker gusti sade

80 gr ülker gusti portakallı

1/4 portakal kabugu rendesi

200 ml krema


**dilerseniz küvertür kullanabilirsiniz
kremayı kaynama noktasına getirin asla kaynatmayın!

minik parcalara kıydıgınız çikolatalarınızı içine atın ve çikolata eriyip kıvam alıncaya kadar yavas hareketlerle çırpıcınınzla karıstırın mixerle değil !

dilerseniz bu kısımda daha yumusak bir tat için artan keklerinizden koyabilirsiniz

ardından çikolatanızı tezgahta bırakın ılınsın yaklasık 30-45 dakka sonra buzdolabına kaldırın

iyice sogudugunda ki bu birkaç saatte oluyor bir dondurma kaşığı ile veya bir tatlı kasıgı ile parcalar alıp yuvarlayın ve dilediğiniz karısıma bulayın

ben sekerleme kullandım ama biskuvi kırıgı un sekline getirdiğiniz kurabiyeleriniz bunun için uygun olabilir

ayrıca benim en cok yakıstırdıgım kakao :) sevdiğim bir kahve :) ve şirin şekerlemeler :)



sizin var mı ama benim izlediğim bir ton dizim var :)

prsion break,lost, nip tuck, chuck, gossip girl takılıp kaldıklarım :) cnbc-e sen cok yaşa :)

ama bu dizilerin en kotu yanı benim bolumleri değil alıp alıp sezonlarını izlemem ee bu da pek tabi benim yemeği kaçırmama sebep :) peki bunun için çare bulundu mu bulundu efendim yanda ki krakerler:))

peynir garip bir şekilde tutkum..mesela kahvaltıda peynir yoksa ben o kahvaltıya altından tabak dahi olsa burun kıvırabiliyorum..hele labne, rokfor,parmesan vs vs vs çeşitler girdimi araya ben kahvaltıdan lezzet aldıgımı hissediyorum :)

işte daha sonra tarifini vereceğim diğer krakerleride bu krakeride ben labne veya süzme yogurtla yiyorum :)

sonuç : hem sezon kaçmıyor hem de krakerleri mideye gonderiyorum :)

yalnız köri apayrı bir tat olabiliyor bazen hiç tatmayanlar için(tavsiyem tavuk yemeklerinden yana olsada krakerlerdede ayrı bir güzellik oldugunu anladım) baharatcınızda önce koklayın hatta gerekiyorsa tadına bakın ondan sonra alıp deneyin..


KÖRİLİ KRAKERLER


175 gr / 1-1,5 su bardagı kendinden kabaran un*

bir tutam tuz

10 ml / 2 tatlı kasıgı köri

1 adet cırpılmıs yumurta

75 gr tereyag / 6 yemek kasıgı

5 ml / 1 tatlı kasıgı taze kişniş


üstü için;

ayrıca 1 cırpılmıs yumurta + karasoğan tohumu (çörek otu?)


30 adet

**kendinden kabaran un mevzu daha öncede geçmişti ben tekrar yazıyorum

1 su bardagı(250ml.lik bir bardak) una 1 tatlı kasıgı kabartma tozu bir çimdik tuz


tereyag un tuz ve baharatı rondoda ekmek kırıtısı sekline gelecek kadar çekin

ardından bir kaba bu karısımı alın yumurta ve kişnişi ekleyin yogurmaya baslayın

3mm kalınlıgında acın ve yivli bir rulet ile her tepsiye 12 adet olacak sekilde dizin

ben üstü için belirttiklerimi kullanmadım

200 derecede altın sarısı rengini alana kadar fırınladıktan sonra tel ızgara üzerinde sogutun


servis önerisi; kesinlikle taze otlarla karısmıs suzme yogurt veya labne :)











bu tatlıyı kahvaltıya gelecek misafirler için hemen olsun diye sabah yapmıstım..portakalın ferahlıgı beni mest etmişti :)

tarif dr oetker'den..





PORTAKALLI İRMİK TATLISI

9 yemek kasıgı irmik

18 yemek kasıgı şeker

2,5 su bardagı taze sıkılmız portakal suyu

2,5 su bardagı süt

1 tatlı kasıgı tereyag/margarin

2,5 su bardağı süt

1 paket çikolatalı sos



portakal suyu ile irmk ve şeker miktarının yarısını karıstırın ve orta ateste fokurdayana kadar pişirin

aynı yöntemi süt içinde kullanın ve iki karısımda piştiğinde tereyagını bu karısımlara paylastırın

**bu kısımda ben üstüne çikolatalı sos kullanmayacagım için kaselerin altına portakallı harçtan koydum eger siz en üstünede dokecekseniz alta sütlü harctan katın

sütle yaptıgın irmik karısımına çikolatalı sostan 1 su bardagı ekleyin ve iyice karıstırın

kaselerin dibine portakkallı irmikten ustunede çikolatalı soslu irmikten koyun ve soguk servis edin

ben portakal kabuklarıyla süsledim



mutlu pazarlar :)


sevgilerimle..


gokche!

KAHVELİ VANİLYALI ÇİKOLATALI KUP , ÇİKOLATALI ÖPÜCÜKLER


dünyanın en güzel tatlıları kitabını almıstım yakın zamanda hatırlarsanız..cokta hosuma gitmişti tarifleri..tabakları sunumları cok ilgimi çekmiş bir kaç tarifin kenarına köşesine post -it yapıstırıp yapılacaklar listesine eklemiştim..

yukardaki o ismi uzunca olan kupta hem lezzetli hemde pratik oluşu ile gelen misafirler için ekstra sofraya konulabilir lezzetler gibi..

ben kahveli kısmına kahve dunyasından aldıgım orta kavrulmus turk kahvesi kullanmıstım..ama siz değişik dunya kahveleri nescafe vs ilede yapabilirsiniz..eminim cok lezzetli olacaktır..



KAHVELİ VANİLYALI ÇİKOLATALI KUPLAR


285 gr / 1,5 su bardagı seker

90 gr / 6 yemek kasıgı nişasta

900ml / 3+3/4 su bardagı süt

3 yumurta sarısı

75 gr tereyag

30 gr / 2 yemek kasıgı kakao

20 gr / 1 yemek kasıgı kahve

1 tatlı kasıgı vanilya (ben vanilin değil vanilya cubugunun havyarını kullandım)



**ben tereyagın yarısını kadarını kullandım ve 6 adet bardaga porsiyon ettim.


kahveli krema;

1/2 su bardagı şeker

2 yemek kasıgı nişasta

ve sütün 1/3 ini çırpıcınızla sos tencerenizde once bir karıstırın

daha sonra ateşin ustune alın ve kıvam almaya baslar gibi oldugunda yumurta sarısınıda katıp kaynayana kadar pişirin

kaynadıktan sonra 1 yemek kasıgı kahve ve 2 yemek kasıgı tereyagını ekleyip ateşi söndürüp iyice cırpın ve kuplarınıza pay edin


vanilyalı krema;

1/2 su bardagı seker

1 tatlı kasıgı vanilya

1+ 1/4 su bardagı süt

2 yemek kasıgı nişasta


çikolatalı krema;

kalan süt nişasta seker ve kakaoyu karısıtırın

vanilyalı ve çikolatalı kremada kahveli kremadaki aşamaları uygulayın..

buzdolabında soguktan sonra dilimlenmiş çilekle servis edin





bu öpücükler yoğun çikolata kokusu ve tadını sevenler için...bir sabah kahvaltısına konuk olmuslardı ve cokta lezzetli bulundular dogrusu :)


beyaz(fildişi) ve sütlü küvertür kullandım ben bu kurabiyeler için.aslında bitter isteniyordu ama sütlü küvertürle yapılan harca 1 yemek kasıgı kakao eklenince tam oldugu kanısına vardım..

o gun evdeki bitter stogum tukenmiştide :)

bu tarif çikolatalı klasik tarifler olarak gecer yabancı bloglarda..

ben dunyanın en guzel kurabiyeleri kitabımdan aldım..




ÇİKOLATALI ÖPÜCÜKLER


75 gr fildişi küvertür

75 gr bitter küvertür (veya beniim gibi sütlü küvertür + 1 yemek kasıgı tepeleme kakao)

115 gr tereyag

115 gr / 1/2 su bardagı seker

2 adet cırpılmıs yumurta

225 gr / 2 su bardagı un

üstü için pudra şekeri


190 derecede 12 dakika yaklasık 20-25 adet



tereyag ve şekeri krema kıvamına gelene kadar cırpın

yumurtaları ve unu ekleyip cırpmaya devam edin

çikolatalaları ayrı ayrı benmari yontemi ile eritin

harcı ikiye ayırın birine eritilmiş fildişi birinede eritilmiş bitteri ekleyip bir spatulla karıstırın

**mikserle cırparsanız çikolata harcın içinde soguyup katılasaktır spatula ile karıstırın

aliminyuma sarın dolapta bir saat sogutun

daha sonra 1 tatlı kasıgı yaglı kagıt serili tepsiye koyup ön ısıtmalı fırında verilen ısıda pişirin

dikkat edin yayılacaklardır


ayrıca oldukca kalorili bir kurabiye ama fırından cıkan o koku için yapılır :)


guzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğimle :)


sevgiler..


gokche!

HAŞHAŞLI İRMİKLİ TATLI, COCO KEK, KABAKLI HAVUCLU SALATA























yarın mini kutlama düşünüyoruz..neden mi hemen anlatayım :)

odamızda boksör bir arkadaşımız var demiştim..çok tatlı bir kız bir o kadar da komik :))
en son maçından önce dua edin bana demişti..
türkiye şampiyonu oldu haberi geldi o kadar gurur duyduk ki hemen herkes aramlara mesajlara sarıldı :) ama muhakkak kutluma yapılmalı diye aramızda kararlaştırdık :)

şimdilik liste hazırlamaktayım pasta yapayım desem ortam müsait değil gerçi onunda ayarlamasını yaparız yemekhanedeki alet edevat ile :)

neyse durumu gore bakacagız artık :)


bu salata oldukca ferah benim gibi sarımsak severler için birebir cok lezzetli bir salata..hemde pratik olması insanı uğrastırmaması çok guzel :)


KABAKLI HAVUÇLU SALATA


2 orta boy kabak rendelenmiş

3 orta boy havuç rendelenmiş

1/2 çay bardagı su

1/2 su bardagı dereotu

3 diş sarımsak

yaklasık 3-4 su bardagı cok sulu olmayacak sekilde yogurt

damak zevkinize gore tuz

**yogurdunuz sulu ise tabaklara koymadan hemen once ekleyin ki goruntu kotu durmasın


kabak ve havucu suyuda ekleyip agzı kapalı bir tavada haşlayın, yumusayınca bir kenarda sogutun

yogurt ve ezilmiş sarımsakları iyice çırpın dilerseniz tuzuda ekleyin

sogumus sebzelerle yogurdu karıstırın ince kıyılmıs dereotunuda ekleyin ve karısıtırp buzdolabında sogutun


bir diğer tarif haşhaşlı irmikli tatlı..tarif neredeyse her blogda vardı acil haşhaş ihtiyacı için birebir..


HAŞHAŞLI İRMİKLİ TATLI


kek için;

3 yumurta

1 su bardagı irmik

1 su bardagı haşhaş

1 su bardagı süt

1 su bardagı sıvı yag

1 su bardagı şeker

1,5 su bardagı un

1 paket kabartma tozu


şerbeti için;

2 su bardagı seker

2 su bardagı su

2-3 damla limon suyu


170 derecde 35-45 dakika 25-30 cmlik yuvarlak kalıp


kek için ;

yumurta ve sekeri cırpın ardından yag ve sütü ekleyin

en son un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyip haşhaşıda ilave edin

homojenleşene kadar çırpın


serbet için;

seker ve suyu bir tencereye bosaltın

**kapağını kapalı tutun sonradan sekerlenmemesi için en onemli faktor bu imiş!

kaynamaya basladıktan yaklasık 10-15 dakika sonra limon suyuyuna ekleyin ve bir 10 dakika daha kaynatın

tatlı sıcak serbet sıcak olmalıdır irmikli tatlıların kuralı bu imiş :)



bu kek ise tarifdefteri.forum'dan..hindistan cevizi severler için birebir..yumusacık ve gercekten kalabalık bir sofrada aranılan bereketi sağlayacak emin olun :)

bu keki pandispanya misali pişirip çikolatalı bir krema ile de servis etmekte lezzetli olacaktır..

malesef tarif defterinde kimden aldıgımı hatırlamıyorum tarifi ama şimdi arastırıp yazmaya calısacagım..

forumdan denenecek birçok tarif var aslında :)










COCO KEK

4 yumurta (akı sarısı ayrılmış)

1,5 su bardagı süt

1,5 su bardagı seker

2 su bardagı hindistan cevizi

150 gr tereyag / margarin

1 paket kabartma tozu

3 su bardagı un



yag ve şekeri krema kıvamına gelene dek çırpın

yumurta sarılarını bu karısıma ekleyin ve yumurta aklarını bir tutam tuz ilavesiyle kabaran köpük köpük olana kadar cırpın

karıstırdıgınız yum.sarısı seker yag karısımına un ve kabartma tozunu ekleyip h.cevizini ilave edin

tum bu karısıma bir spatula yardımı ile yumurta aklarını ilave edin birbirlerine karısmaları yetecek o zaman durun

180 derecede 25-230 cmlik yuvarlak kalıpta yaklasık 25-35 dakika pişirin





yepyeni sendromsuz bir pazartesi dileğimle..


sevgiler...


gokche!

ÇÖREK OTLU KIRMIZI BİBERLİ MISIRLI KİŞ(QUICHE), PEYNİRLİ BAHARATLI MUFFİNLER, TARÇINLI MUZLU KURABİYE :)


az önce etkinlikler ne acaba bu ay diye bloglarda dolanırken baharatlar ve minik atıstırmalıklar konulu etkinlikler gözüme carptı..

elimde pek tabi bir ton tarif var :) onlarla ufaktan ufaktan vedalasayım hemde etkinliklere katılayım istedim..

başlık yine uzun ama arşiv paylaşılana kadar el mecbur bu boyle :)
güzel bir olay paylaşacağım bugün..
moonsun'u tanımayan var mı ? yoktur tahmin etmiştim :) gecenlerde önce ki postta bahsettiğim pecan muhabbeti açıldı ve yeni bir dost kazandım cok mutluyum :) iyi ki pecan yaratılmış dedim yani!

bazen bazı seyleri insanların unuttugunu dusunurken tamda sizin gibi düşünen birini buldugunuzda mutluluktan havalara uçarsınız değil mi ? ben o konumdaydım dun aksam :) anlatabildim mi bilmiyorum bu cumleden sonra ama kısaca hala boyle insanlar dostluklar varmış demek diye tekrar tekrar düşündüm dün akşam ve milyon kere şükrettiim karşılaştıgımız için :)

sanal alemde dostlukmu olur diyen pek çok kişiye, çıkarsız karşılıksız hiçbir şey yapmayan pek çok kişiye inat kanatsız bir melek gelmiş karsımada anlamamısım! blogunu okudugumda ya ne tatlı bayan ya tam benim kafadan(bu ne demek diye sormayın işte öyle birşey :D) diyip duruyordum ama bir iki mail sonucu tam tamına bir dost oldugunu farkettim karsımda :) mutlumuyum hemde cooook ! :) iyi ki varsın moonsun'ım arkadasım :)

tarife geleyim :)

bu şirin muzlu tarcınlı kurabiyeleri doğaçlama gelişti dışı hafif kıtır içi yumuşacık kurabiyelerim oldu hemde dogal muz ve tarcın aromasıyla :))


MUZLU TARÇINLI KURABİYELER


1 olgun muz ezilmiş

2,5 tatlı kasıgı tarcın

250 gr margarin/tereyag

2 su bardagı pudra şekeri

1 paket kabartma tozu

1 tatlı kasıgı karbonat

2,5 - 3 su bardagı un


oda ısısında margarin ve pudra sekerini çırpın/yogurun krema kıvamına gelmeli

ardından muz ve tarcını ekleyip iyice yedirin

en son karbonat ve kabartma tozunu ekleyip unu eleyerek azar azar ilave edin

yumusak bir hamur elde edeceğiz

yaglı kagıt serili veya yaglanmıs ve unlanmıs tepsiye 2-3 cm ara ile dizin

cok yayılmayacaklar pişerken o yuzden telaşa gerek yok :)

180 derecede 20-30 dakikada 20-25 adet kurabiyeniz olacak..pişme süresini yinede kontrol edin ustlerini catlayınca kontrole baslayın..





birde evimizin olmazsa olamazları var ki bunlardan biri bu tuzlu muffinler..dunyanın en guzel kurabiyeleri kitabımdan :)

annem ve babamın bizim damak tadımıza daha uygun demeleri sanırım içinde yeni nesil bir şey olmaması :)

örneğin alttaki kişi annem kesinlikle sevmedi..garip ama o şekilde ben yiyemem ki hem kremadan dolayı hemde tart tarzını sevmem dedi :)

içindeki baharat yogunlugu bazı damaklara fazla gelebilir o yuzden kendi damak tadınıza gore attırmak ve azaltmak mumkun..

içine konan kasar ertesi gün yenceği zaman dondugu için biz genelde yarım yaglı beyaz peynir küpleri kullanıyoruz..




PEYNİRLİ BAHARATLI MUFFİNLER



50 gr tereyag eritilmiş

2 yumurta

175 gr / 1,5 su bardagı un

1 paket kabartma tozu

30 ml / 2 yemek kaşığı toz şeker

5 ml / 1 tatlı kaşıgı toz kırmızı biber

5 ml / 1 tatlı kasıgı kurutulmus kekik

bir çimdik tuz

120 ml / 1/2 su bardagı süt

50 gr küp küp kesilmiş kaşar peyniri


eritilmiş sogutulmus tereyag ile yumurtaları çırpın

un kabartma tozu ve bahartaları ekleyin pütürsüz olmasına izin vermeyecek şekilde karısıtırn

muffin kalıplarına 1 tatlı kasıgı harctan koyup ustune bir iki adet kaşar küpü yerleştirin tekrar 1 tatlı kaşığı harçtan üstlerine koyup 9 adet muffin kalıbını doldurun
190 derecede 25 dakka sonunda 9 adet muffininiz olacak :)sıcakken kahvaltıda enfes bir lezzet olacak emin olun :)

bizim evde bu tuzlu muffin cok tüketiliyor bunu farkettim bir kaç farklı tarif acilen olusturulmalı :))




quiche(kiş) aslında türk toplumunun damak
tadına yakın bir lezzet..

ben elimdeki kitapları kurcalarken 3 beyazsız hamur işlerine rastlamıs ve oldukça sevinmiştim hatırlarsanız :)

ordaki kiş hamuru hem dogal hemde oldukca besleyici geldi ve birkaç deneme oldu..

hepsindede aynı sonuc alındıgı için rahatlıkla yazabilirim dye düşünüyorum..yanında şirin domateslerle servis edilince baya lezzetli olmuş dedik birbirimize..

tarife gecmeden once kiş hamuru haricinde harç karısımının kendime ait oldugunu söyleyeyim..
kendi kendimi bu karısım için tebrik ettim cunku kırmızı biber yemeyen kardeşlerimde caktırmadan yutuvermişlerdi :DD


ÇÖREK OTLU KIRMIZI BİBERLİ MISIRLI KİŞ (QUICHE)
hamuru için;

3 yemek kaşığı soğuk su

125 gr soğuk tereyag

1 yumurta

3 su bardağı tam bugday unu (o da ne ki diyenler kullandıgım bu un.. tıklayın)


harcı için;


1 yemek kasıgı çörek otu

5 adet orta boy közlenmiş kırmızı biber

2 yemek kasıgı mısır

5 yemek kasıgı ezilmiş beyaz peynir

1 yumurta

200 ml bir kutu krema

1/2 su bardagı sut


hamur için;

rondoya soguk tereyag un koyun ve ekmek kırıtısı gorunutsu alana kadar karısıtırın

bu karısımı bir kaba alın ve yumurtayı ekleyin iyice yogurun ve max 3 yemek kasıgı kadar su ekleyerek hamuru toparlayın ve 30 dakika buzdolabında dinlendirin


harc için biberleri közleyin sogutun boydan 4-5 parcaya bölün

1-2 cm uzunlugunda dilimleyin ve çörek otu mısır peynri ile karıstırın

diğer yanda süt krema ve yumurtayı cırpın

hamuru dolabtan cıkarıp 25-30 cmlik yaglayıp unladıgınız tart kalıbına hamuru yayın

**hamur artarsa sorun değil streç filmle kaplayıp buzluga kaldırın

hazırladıgınız mısırlı harcı sonrada kremalı harcı dokun ve 180 derece ısıtılmıs fırında üstü kızarıncaya kadar yaklasık 30-40 dakika pişirin



**bu posttaki tum tarifler baharat ye etkinliği içindir

**tarcınlı kurabiye ve muffinler minik atıstırmalıklar etkinliğine gonderilmiştir




aşırı yoruldum yazarken şimdilik durum bu olay sizin beğeninize kalmıs :)


sevgilerimle..



gokche!

BROWNİE CHEESECAKE(CREAM CHEESE BROWNİE )& ÇİLEKLİ ATIŞTIRMALIKLAR


okuyucular bilir ne cok deneyeceğim dediğim lezzet var değilmi ?

bu aralar hangi etkinlik var diye kontrol ettiğimde mini tatlar oldugunu gördüm :) evde çilek krema ve çerez varsa bu atıstırmalıklar bizim ilk tercihimiz oluyor :) çeşitlendirmek pek tabi mumkun..


ÇİLEKLİ ATIŞTIRMALIK


boydan 2-3 kez dilimlenmiş badem

tuzsuz taze badem veya benim gibi zıtlıkları sevenler için tuzlu badem

bol çikolatalı labneli krema (benden beklenende bu değilmi :)) tarif için tıklayın..

miktarları söyleyemiyorum cunku elde kalanlarla hazırlıyorum..siz 1/4 oranında krema ile bir tabak dolusu çıkarabilirsiniz..hem misafirlere süpriz hemde fırınla ugrasmadan bir tatlı olusturabilirsiniz..




cream cheese brownie..kelimlerin tükendiği noktadır bence..

peynirin yumusaklıgı borwnienin çikolatası..



















CREAM CHEESE BROWNİE


**dünyanın en güzel kurabiyeleri kitabından


cream cheese kısmı ;

1 yumurta

225 gr krem peynir

50 gr / 1/4 su bardagı toz seker

5 ml / 1 tatlı kasıgı vanilya


brownie;


115 gr bitter çikolata

115 gr tereyağ

15o gr / 3/4 su bardagı toz seker

2 yumurta

50gr / 1/2 su bardagı un


**Sorular üzerine belirteyim kullandığım krem peynir Yörsan marka..Labne ile kullanacaksanız bir gece önceden suyunu (lor peyniri yaparken yapıldığı gibi) süzdürün, bunun içinde yaklasık 350-400 gr labneyi kullanmanız yeterli olacaktır.

160 derece 20 cmlik kare kalıp 30-35 dakika

önce cream cheese kısmını yapıyoruz;

yumurtayı çırpın ardından peyniri ekleyin vanilya ve sekeri ekleyip homojen karısım elde edin bir kenara alın

şimdi sıra browniede;

çikolata ve tereya benmari üsülü eritin, seker ve yumurtayı iyice cırpın

bu karısıma çikolatalı harcı ekleyin ve en son unu ekleyip homojenleşene kadar karısıtırın


kalıbınıza önce brownienin 2/3'sini ekleyin

sonra cream cheesei üzerine dökün ve kalan brownie harcını bir yemek kasıgı yardımıyla peynirli harca gelişi güzel dökün

en son kasıgı koyduktan sonra bir çubuk veya bıcak yardımıyla kasıkla doktugunuz brownielerin üstünden s harfi çizerek ebruli desen olusturun

ön ısıtmalı fırında pişirin ve fırında sogumaya bırakın soguduktan sonra buzdolabında 1 gece dinlendirin



sevgilerimle...


gokche!

RED VELVET CUPCAKE , ÇİKOLATALI LOLİPOPLAR , KURUTULMUŞ DOMATESLİ ZEYTİNLİ SUSAM KAPLAMALI KRAKERLER..





redvelvet



red velvet cupcake ile başlayalım..

turkce meali : kırmız kadife kek

kendileri kadife gibi yumusak cok sekerli olmayan kırmızı renkte memleketi güney amerika olan su aralar dugun keklerinde aranılan bir kekçik..tarihçesi ıvırı zıvır için buyrun :) bana ilginç geldi :)

kırmızı rengi için çeşitli yöntemler yazılar mevcut ama beni en şaşırtanı okudugumda kakaonunda kırmızı rengi sagladıgı olmustu..içerisinde ki kırmızı rengi veren maddeyi kimyasal ortama sokmadan bu konuyu arastırmak sart :)) -bana bilgi kapıları acan wikipedia onunde saygıyla eğilmekteyim :)-ben şimdilik bu konuyu bilmediğim için mecburen kırmızı gıda boyamla yetindim :)

evde kaç kez yapıldı derseniz sanırım 3. kezde anca doyduk diyebilirim lezzetiyle beni tavladı bakalım sizde nasıl etki bırakack :)



RED VELVET CUPCAKE




**tarif sitesini cok begendiğim joy the baker'a aittir :)

** cup : 250 ml lik bir bardak / teaspoon : cay kasıgı / tablespoon : yemek kasıgı

24 adet

180 derece 15-18 dakika


2 büyük yumurta

1 cup toz şeker

2 cup un

1 cup süt

150 gr tuzsuz tereyag oda sıc. yumusamıs (10 tablespoon)

3 teaspoon kabartma tozu

1 tablespoon kırmızı gıda boyası (ben tepeleme 2 çay kasıgı toz gıda boyası kullandım)

1 teaspoon vanilya esansı

1/4 teaspoon tuz



önce tereyag ve sekeri krema kıvamına gelene kadar yaklasık 3 dakika çırpın

un tuz ve k.tozunu bir kaba eleyip alın

tereyaglı karısıma yumurtayı ekleyip 1 dakika cırpın ve ekleyecekseniz vanilyayı koyun

sıvı karısıma 3 partide unlu karısımı ekleyin

yagladıgınız veya kagıtları yerleştirdiğiniz muffin kalıplarınıza (ki ben sevgililer gunu dolayısıyla kalpli kalıbımıda işin içine kattım) paylasıtırın

cok cabuk olacaklar dikkat edin belirtilen vakti gecirmemeye calısın





itiraf etmeliyim ki cupcakelerin bir kısmını lolipoplar için sakladım! cunku peynir seven bir insan olarak labneyi bu lolipoplarada sokuşturmak istedim :))





bakeralla'nın orjinal bir fikri..



bence insanları el yapımı her turlu yiyecekle mutlu etmek mumkun..hele şirin pembe bir kova kırmızı bir kurdele ve bu lolipoplarla herkesi mutlu edebilirsiniz :)

maksadım sevgililer gununde yayınlamak fikirler vermekti ama olmadı..olsun :) şimdide yapabilirsiniz :) hem zaten sevgi her zaman yasandıgında guzel ;))

krem peynirin en susuz tok kısmını kullandım ben..ayrıca dısına bitter çikolata ile kaplama yaptım ama siz kahveli çikolata fildişi çikolata vs gibi çeşitlerle cok daha eglenceli lolipoplar hazırlayabilirsinz..veya dilerseniz artan ganajınızı kullanabilirsiniz..hayal gücü sonsuz :)




ÇİKOLATALI KIRMIZI LOLİPOPLAR

4 adet orta boy red velvet cupcake

2 yemek kasıgı dolusu labne

80 gr bitter

değişik şekerlemeler

yaglı kagıt

tahta cubuklar(varsa beyaz plastik lolipop cubukları ile daha da şirin olacaklardır)




kekleri rondoda veya elinizle ufalayın, labneyi catalla cırpın

iki karısımı birbirine karısıtırp yaklasık 8-10 adet yuvarlak top olusturun(truff gibi)

dolapta yaklasık 1 saat beklettiğiniz topları benmari üsülü erittiğiniz çikolataya bir kurdan yardımıyla bandırın

yaglı kagıt üzerine alıp ustlerine sekerlermelerden serpip oda sıcaklıgında yaklasık 30 dakika bekletin dısı kabuk baglamıs olacak

daha sonra dolapta 2-3 saat sogutun cıkarıp cubukları saplayın jelatinleyin

servis edeceğiniz / hediye edeceğiniz ana kadar saklayın





ben kırmızı, çingene pembe, şeker pembe kurdelelerle süsledim jelatinledim pembe kovada sundum..begenildimi ? evet :))



açıkçası ben cok begendim tadını..malum kendi damak tadıma gore ayarlayınca :))

bu sekilde minik paşanın gonlunu yaptık aslında :)
çocuklar için ve buyuk cocuklar içinde pek tabi lezzetli bir atıstırmalık..

açıkçası aklımda bu lolipoplardan sonra marsmallowlar şekerler hatta negro yapmak bile gecti :))















gelelim bu krakerlere..evdeki kurabiye kavanozumu once bu krakerler ziyaret etti..sonrasında 2 çeşit daha geldi ki ben onları tek baslıkta yazacagım :)

bu kurabiyeler kurutulmus domatesin lezzetini zeytin ve kekik ise bana resmen egeyi hatırlattı.. o yuzden bu kurabiyelerle aramda guzel bir bag mevcut :) tarif şu kitabımdan..




 







KURUTULMUS DOMATESLİ ZEYTİNLİ SUSAM KAPLAMALI KRAKERLER

25 adet

175 gr / 1,5 su bardagı un

15o gr tereyag / 10yemek kasıgı

150 gr / 1+1/4 su bardagı kaşar

15 ml / 1 yemek kasıgı domates suyu

25 gr / 1 yemek kasıgı ince kıyılmıs kurutulmus domates

15 gr / 2 yemek kasıgı ince kıyılmıs zeytin

15 gr / 1 yemek kasıgı kurutulmus kekik

15-30 ml / 1-2 yemek kasıgı soguk su

50 gr susam


susam ve su hariç tum malzemeleri rondoya koyun ve ekmek kırıtnısı goruntu alana kadar karısıtırın

azar azar suyu ekleyerek toparlanan bir hamur yapın

hamuru yaklasık 25cmlik bir kütük yapın ve etrafı susamla kaplayın yaklasık 2 saat buzdolabında sogutun ve5 mm kalıgında keskin bir bıçakla kesin

yaglı kagıt serili tepside 180 derecede 25- 30 dakika pişirin




afiyet olsun!

**bu tarifler minik atıstırmalıklar etkinliğine gönderilmiştir.

şimdilik benden bu kadar :)


sevgilerimle...


gokche!

SÜZME YOĞURTLU LİMON SOSLU CHEESECAKE....


arşivi boşaltma çalışmalarına başlamam gerektiğini farketmem baya uzun bir zaman aldı..krem peynirli brownie ya da diğer adıyla brownie cheesecake'i yayınlamadan önce süzme yogurtla yapılıp begeni kazanan tarifi istenen limonlu cheesecake'i vermeden olmazdı..


yanda gordugunuz bu pastanın kahvaltı sonrası caya eşlik etmesi gerekti bu yuzdendir ki pandispanyayı istediğim şekilde yapacagım diye tutturdum krem santi artan beyaz çikolatalı krema çilekler kedi dilleri kalp şekilli çikolatalarla aslında tam oldu..herkesten onay aldı tarifi dagıtıldı tamam ama bence yagını azatmalıyım ki oyle yapıp baska bir pastada denedim merak etmeyin o da yakında :)







cheesecakeler lor peyniri suzme peyniri labne ve krem peynirle yapılıyor biliyorsunuz ama hepsini denesemde itiraf etmeliyim ki bana hepsi uyuyor :))

lor peynir + tarcınlısı yolda orneğin :) annemin arkadaslarına gonderdiğim bu hafif lezzetler tarifleriyle gidiyor gercekten begendiklerini duymak cok guzel..

ama tabi arada çöpün bağrına koşanlarda oluyor..tabi o anlarımda gormeyin beni resmen bunalıma giriyorum baya da uzun sürüyor..evet ciddiyim kesinlikle morelim sıfıra iniyor..fırın malzeme vaktim emeğim düşündükçe kötü oluyorum :(




SÜZME YOĞURTLU LİMON SOSLU CHEESECAKE


taban;

1-1,5 paket burcak biskuvi

75 gr tereyag


cheesecake;

500gr süzme yogurt(markası sütaştı)

3 yumurta

3 yemek kasıgı un

1 su bardagı seker

200 ml - 1 kutu krema


limon sosu için tıktık!


süzme yoğurt krema kıvamına gelene dek cırpın

sekeri ekleyip eriyene kadar cırpmaya devam edin

yumurtaları tek tek ekleyerek -her birini yedirmeden diğerini eklemeyin!- harc krema kıvamına gelince hemen unuda ekleyip cırpmaya devam edin

kalıba bosaltın ve bir kaç kez tepsiyi masaya vurun ki içindeki çatlak olusumunu saglayan hava kabarıkları patlasın he baktınız patlamıyor alın bir kurdan iş başına :)

22 cmlik kalıpta 180 derecede yaklasık 40-60 dakika pişirin kızaracak ama tam ortası hafif cıvık kalacaktır sorun değil

piştiğinde fırında sogusun ve tamamen sogudugunda buzdolabına alıp en az 4 saat bekletin

aslında 1-2 gun beklemesi lezzetini oturtacaktır ama tabi dayanabilirseniz :)



şimdiden afiyet olsun! :)

sevgilerimle..


gokche!

GECİKEN DOĞUM GÜNÜ PASTAM......




































ödüllendirmem ise eminönü turumdu :) dolaşırken rastladığım yukarda gördüğünüz peçete ise en güldüğüm tevfuk oldu! :) bu yaş için peçete bulabileceğimi sanmıyordum da:)))







gelelim pastaya kremaya keke..

aldıgım kitaplardan biri dunya mutfaklarından hamur işleri diğeri dünyanın en guzel tatlıları..

hemen hamur işleri kitabımdaki pandispanyalara baktım ve içlerinden geleneksel çikolatalı pandispanyayı yapmaya basladım.mutfak tartısı pyrex vs gibi bir ölçü kabınız varsa cok cok kolaylasacak bir tarif yoksa ölçüler internette mevcut ben kullanmadıgım için size site sunamıyorum.

tarifi vermeden önce belirtmek istediklerim var;





1- kekte kaliteli çikolata kullanmalısınız bunun için kahve dunyası(chocolate world) zambo(fermo) iyi birer alternatif..

2- katı yag içerikli malesef ama onuda tereyagla besleyici kılmak mumkun..

3- 2 adet 23veya 20 cmlik kalıp istiyor ama ben hala bir ayarlanabilir çember kalıp alamadıgım için (uygun fiyatlı bulan veya yurt dısında daha uygun diyenlerle iletişime gecelim :)) 20 ve 23 cmlik kalıp kullandım ve 23 cmlşk keki 20 cmlige gore kenarlarını trasladım..

4- ilk kez 4 katlı bir pasta yaptım ama oldukca lezzetli oldugunu soyleyen ev ahalisi beni mutlu etti paylaşmam gerektiğini hissettim :)

5-konuyla alakalı değil tamam ama yumurta aklarınızı saklayın cunku elimde biriken yumurta aklarımla tariler mevcut paylaşacagım ayrıca macaron yapmanız için bir fırsatınız var :)

**yumurta akları nasıl saklanır? ben her yumurta için bir çimdik tuz atıp kaselerle buzluga kaldırıyorum bunu yabancı bir blogda okumustum kaselerinizin ustune kac yumurta akı oldugunu yazın benim gibi acabalarınız olmasın :)




ÇİKOLATALI ÇİLEKLİ PASTA


2 adet 20 veya 23 cmlik kalıp yoksa benim gibi 20ve 23cmlik kullanıp 23cmliğin fazlasını traslayabilirsiniz


bol miktarda çilek
..

çikolatalı krema;
bu konuda bir iki kelime etmek istiyorum ben yumurta olmayan (alerji ve koku yuzunden) kremaları seviyorum krem şantiyi zorda kalmadıkca kullanmıyorum bu pastada da sevdiğim krem peynirli bol çikolatalı kremamı kullandım..damak tadıma gore ayarladıgım kendi kremam bu..dilerseniz kendi kremanızıda yapabilirsiniz..benim kremam eger 3 katlı yapacaksanız pastayı sıvamayada yetecektir ben bilerek kabaca bir goruntu sevdiğim için bu şekilde yaptım..ayrıca bu krema cok lezzetli bir puding oolmaya aday! :)


şimdi başlayalım....


pandispanya için;


3 yumurta

1 yumurta sarısı

115 gr bitter çikolata

260 gr un

260 gr esmer şeker(ben normal seker kullandım)

140 gr yumusamıs tereyag

275 ml süt

1 tatlı kasıgı karbonat

1/2 tatlı kasıgı tuz


180 derece 40 dakika

benmari düzeneğinizi hazırlayın 1 yumurta sarısı, şeker, ince kıydıgınız çikolata ve sütün 1/3ini bu düzeneğe aktarın tamamen eridğinde kenara alıp ılıtın

un karbonat ve tuzu bir kaseye eleyin

bir baska kasede tereyagını tüy gibi olana dek cırpın ve yumurtaları tek tek ekleyerek devam edin

yumurtalı karısıma düşük devirde kademeli olarak süt un süt un şeklinde en son un katılacak sekilde unlu karısımı ve sutu ekleyin

en son soguttugunuz çikolatalı karısımı ekleyip spatula veya bir çırpıcı ile karıstırın ve kalıplarınıza aktarın


**ben bir gece oncesinden kolay kesilsin diye pandispanyayı yapmıstım

fırından cıkardıgınız keki kalıptan cıkarın ve tel uzerinde sogutun

tamamen soguyunca en ust tabakasını traslayın

notlarda belirttiğim gibi kalıplara gore her iki kalıptaki kekide 2ye kesin ki kitapta ki gibi kesmeden 2 keki arasına ganaj yaparak kullanabilirsiniz


krema için;


1,5 su bardagı sut

5 yemek kasıgı seker

1 yemek kasıgı mısır nişastası

1 yemek kasıgı un

100 gr sütlü çikolata

100 gr bitter çikolata

200 gr krem peynir


sütü nişasta ve unu bir sos tenceresinie alıp devamlı karıstırın ki toplaklanmasın

kaynamaya koyu kıvama gelmeye baslayınca atesin ustunden alın

hemen ardından kıydıgınız çikolataları ekleyip devamlı karıstırın cikolatalar eriyince peyniride ekleyip kuvvetlice cırpın

soguması için dolaba kaldırın


*****kek yumusak pandispanyaları sevenlere kuru gelebilir bunu için sutle ıslatmak gerek ama bana cok kuru gelmedi


1.kek dilimini varsa doner pasta standına yoksa servis tabagına aktarın...2 yemek kasıgı dolusu soguttugunuz kremadan surun ve ince dilimlediğiniz çilekleri veya istediğiniz herhangi meyve krokan vs dizin ustlerine 1 yemek kasıgı kremadan paylasıtırın ki diğer kek katı tutunsun ardından diğer kek katını koyup bu işlemi kek dilimleri bitene kadar uygulayın

en uste kalan kremayı boca edip pudra sekeri ve çilek dilimleriyle susleyin


şimdiden afiyet olsunn :)



sevgilerimle...



gokche!