1 KİTAP 3 TARİF..

cevizlidüğme




Oktayustanın çay saati adlı kitabından.Okuldayken götürdüğümde bu kurabiyeye bayılmışlardı.Bu kitabı hediye ettiği için bir kez daha teşekkürler Deniz'im! :)


CEVİZLİ DÜĞME KURABİYE


250 gr tereyağ

1 su bardağı iri kırılmış ceviz

3 su bardağı un

1 su bardağı pudra şekeri

1 tatlı kaşığı kabartma tozu

dışı için : ~ 1 su bardağı pudra şekeri + dilerseniz 1 yemek kaşığıda tarçın



Tereyağ ve pudra şekerini krema kıvamına gelene kadar yoğurun.Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyip yumuşak ele yapışmayan bir hamur yapın.Fındıktan biraz daha büyük parçalar koparıp tepsiye dizin.

170 derecede 10 dakika pişirin.Ilınınca pudra şekerine bulayıp servis edin.





örgü





Ciddi manada üç ayrı lezzetle dayanamayıp birkaç dilim yediğim ve tabağın önümden çatlamayayım diye alındığı bir mayalı kendisi :) Oktayustanın Çay saati kitabından..

ÜÇ LEZZETLİ ÖRGÜ


1 paket instant maya

1/2 çay bardağı ılık su

1 yumurta (sarısı üstüne)

1 çay bardağı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

2 yemek kaşığı toz şeker

3 su bardağı un

Alabildiği kadarı ile ılık süt


Tüm malzemeleri kabınızda karıştırın.Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar ılık süt ekleyin.Üstüne nemli bir bezle kapatıp 10 dakika kadar bekletin hamuru dinlendirin.


Birinci harç :

150-200 gr kadar ezilmiş beyaz peynir + ince kıyılmış yarım demet maydanozu karıştırın


İkinci harç :

1 adet közlenmiş kırmızı biber ve 2 diş sarımsağı püre yapın +1 çay vardağı iri kıyılmış ceviz + 1 yemek kaşığı salça

Üçüncü harç:

2 yemek kaşığı zeytin ezmesi + 1 tatlı kaşığı kekik + 1 tatlı kaşığı pul biber


Hamuru üçe bölün 25cm büyüklüğünde açın bir fırçayla sıvı yağla yağlayın. Harçları herbir parçaya bölüştürün rulo yapın..

3 ruloyu yanyana koyup ve saç örgüsü şeklinde örün.Ilık ortamda 10 dakika kadar bekletin.Yumurta sarısını ve çörek otunu serpin 180 derecede kızarana kadar pişirin.

Dikkat edin sıcakken kesmeyin ben acelem olduğu için o gün acele kestim fotoğrafta garip çıktı.Ama lezzeti gerçekten çok güzeldi.

**Ben iç harcını değiştirerek yaptığımda fotoğrafladım zeytin ezmesi yerine sosis + kaşar karışımı koymuştum.





fındıklı tatlı







Annemin genç kızlığından beridir biriktirdiği kitapçıkları dergileri gazete yazılarını kurcalarken aradan bir kitap çıktı.Arçelikten alışveriş yapması sonucu hediye edilmiş bir yemek kitabı..Yemekler,çorbalar,tatlılar,zeytinyağlılar..Evlenirken götüreceğim diye dolabıma kaldırdım ama dayanamayıp denemek istediğimde bu fındıklı bademli tatlı beni cezbetti..Lezzetide babam tarafından (evimizin şerbetli tatlı konusunda tek gurmesi :)) onaylanınca yayınlamamak için sebebim kalmadı..




FINDIKLI BADEMLİ TATLI


100 gr fındık

100 gr badem

225 gr toz şeker

50 gr / 5 yemek kaşığı un

90 gr/6 yemek kaşığı gül suyu (koymayabilirsiniz)

5 yumurta


şerbeti :

625 ml su

375 gr toz şeker

1 yemek kaşığı limon suyu


**Gr,lt ölçülerini fırsatınız varsa kullanmanızı tavsiye ederim.Çünkü en yakın tadı bu şekilde bulabilirsiniz.


Şerbeti için tüm karışımı karıştırıp kaynamaya bırakın.10-15 dakika kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.

Fındık ve bademi (dikkat edin yağını salıp lapa olmamalı) rondoda iyice çekin.

Yumurta aklarını ve sarılarını ayırın.Sarılarını toz şekerle beyazlaşana kadar çırpın.Üstüne gülsuyu,un,ve fındık+badem karışımını ekleyin karıştırın.

Aklarını bir çimdik tuzla kar gibi olana kadar çırpın ve bir spatula ile bu karışıma yedirin.

23-25 cmlik bir kalıba harcınızı dökün ve 175 derecede 30-35 dakika pişirin.Sıcak tatlı soğuk şerbet olacak şekilde birleştirip ılındıktan sonra file bademlerle servis edebilirsiniz.




Sevgilerimle..

gokche!