TAHİNLİ KEK...




merhaba herkese..

geçmiş kandilinizi kutluyorum :)

iftar sonrası bende kurabiye ve kek krizi hat safhada oluyor blogları gezdiğimde yalnız olmadıgmı anlıyorum :)) hatta pasta yapmışsam onuda en kalın dilim alıp tuketiyoruz..


babam Konya Bozkırlı..Bozkırın kavrulmuş susamdan yapılan azcık acımsı ve ama yogun kıvamlı(ki pekmez köpük-iç anadoluya has bir tatlı- reçel bal marmelatla nefis oluyor) mis gibi susam kokulu bir tahini var..kekin renginin koyu olması bu sebepten..







TAHİNLİ KEK

2 yumurta

2 su bardagı şeker

1 su bardağı yogurt

1 su bardagı tahin

125 gr erimiş tereyağ

2.5 su bardagı un

1 paket k.tozu


yaplışı;


şeker yumurta krema kıvamına gelesiye çırpılacak

üstüne yoğurt ve tahin eklenecek homjenleşene kadar çırpılıp,

un + k.tozu elenerek eklenecek bu karısımda homojenleştirilecek



180 derecede 30-45 dakika arası bir zaman diliminde pişirilecek(30 dakka sonrası kontrol edilmeli kurdan testi ile)

benim kullandıgım yuvarlak tepsi 30 cm çapındaydı dilimler ince gorunebilir..ama yogun kıvamlı kek oldugunu unutmayın..


HAYIRLI BAYRAMLAR DİLİYORUM...



sevgiler...



gokche!

UZUN BİR ARADAN SONRA..



merhabalar herkese...

soğuk bir istanbul sabahı(ayakalarım uyuştu resmen), internetin olması dolayısıyla blog başındayım..uzun süredir olmama sebeplerimi tek tek açıklayacağım :)


1.okul başladı benim abbas yolcu durumumda başlamış bulunuyor ama mutfağı bırakmak yok:)

2.havalar soğudu ve vücudum halsizlikten kırılıyor! :(

3.internet malesef uzun süredir arandığı yerde bulunamıyor :S

4.maddeler bu kadar devam etmiyor bakmayalım lutfen :))



bu hafta sakaryaya gittim..staj okulunu bulma, ders programı ayarları(bizim üniversitede hiçbir zaman düzgün bir ayarlama yapılamaz muhakkak aksilikler çıkar bu seferki seçmeli ders problemi ve 20 kişilik sınıfa 60 kişiyi sığdırmaya çalışmaktı:S ) sakaryaya yeniden alışmaya çalışma başlıca sıkıntılarsada; arkadaşlarımın beni görünce yuzlerindeki o gülümseme ve ooooooo diye çığlıklarını duymak ayrıyetten arzunun bana evini açması ramazan boyunca yurdun berbat yemeklerinden kurtulmak yaşadığım en özel guzel şeylerdi:))) herkesin anlatacağı birşeyi vardı tek tek onlar dinlendi eve dönüldü..











PEYNİRLİ ÇUBUKLAR

Tarif Dünyanın En Güzel Kurabiyeleri kitabından..  



115gr/1 su bardağı sade tam buğday unu


5ml/bir tatlı kaşığı hardal(yerine incecik doğranmış taze kekik kullandım)

bir tutam tuz

115gr /yarım su bardağı tereyağ

75gr/3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

bir tutam toz kırmızıbiber

2 yemek kaşığı su

1 adet çırpılmış yumurta



yapılışı;


200 derece 8-10 dakika

50 adet çubuk 8 adet halka(ben tek bir halkaya tum çubukları doldurdum ve çubukları uzun tuttum)


fırını ısıtmaya başalayın ve yağlı kagıtlı yada yağ sürülmüş tepsinizi hazır edin

un tuz ve hardalı karıştırım ustune tereyağını ekleyip kırıntı şeklinde bir hamur elde edin(ben bu işlemi rondoda yaptım)

peyniri, toz kırmızıbiberi-daha az çeşnili tat için arnavut biberi kullanın- (ve benim gibi kekiği) ve suyu ekleyin karıştırın en son çırpılmış yumurtanın yarısını ilave edin sert hamur elde edene kadar yoğurun

hamuru unlu yüzeyde açın ve 10cm uzunlugunda 5mm genişliğinde(kafanıza gorede takılabilirsiniz) çubuklar elde edin

halkalar için ise 6 cm çapında buyuk yuvarlak kalıp ve 5cm çapında delik açmak için yuvarlak kalıp kullanın

tepsiye koydugunuz halka ve çubukların üstüne kalan yumurtayı sürün (dilerseniz susam çörek otu haşhaş keten tohumu gibi alternatif süslemeler yapabilirsiniz) fırına gönderin

fırından çıktıktan sonra soğuması için 2 dakika bekletin sonra iyice soğusun diye tek ızgaranın üzerine aktarın

servistede benimki gibi halkalara cubukları ekleyin..










DİLBER DUDAĞI
 

hamuru;

1 paket margarin (yerine tereyağ kullanıyoruz)

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı yoğurt

1 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

aldıgı kadar un (yumusak bir hamur elde edeceğiz)

yaklaşık 1 su bardağı bütün fındık



şerbeti;


4.5 su bardağı şeker

3.5 su bardağı su

2-3 damla limon suyu



ps: şerbet soğuk hamur sıcak olacak!




yapılışı;



180 derecede pembeleşene kadar

fırını ısıtmaya başlayın tepsinizi unlayın

sıvı karışımı homojenleştirip un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim yumusak bir hamur elde edelim

hamuru yuvarlak açalım avcumuzda, tam ortasına bir veya iki fındığı yanyana koyup sağ ve sol kenarlarından fotogaftaki gibi sıkalım dudak şekli verelim..

unlanmıs tepsimize biraz mesafe bırakarak dizelim ve fırına gonderelim..
 


sevgiler...


gokche!

HEDİYE PASTA








Görüntüsü tadı sindi içime..
nişastalı sade pandispanyayı üçe böldüm..arasına sade krem şanti tam ortaya azcık kakaolu crem
ole surdum..en dısına sıcadıgım karamelli pasta kremasıydı ouetker'in :) içine krokan ve frambuaz atıldı..üstüne file a.fıstıgı ve frambuaz eklendi..dısına süte batırdıgım kedi dilleri sıralanırken abimin ufaklıkları için yavruagzı ve pembe kurdele geçirildi :)


ama amacından şaştı pasta..iftar sonrası ziyafeti değil d.günü pastası oldu :) eee iki tane minik peri var evde..mumlar bulundu üstüne dikildi..ev ahalisinin namazları beklendi ve milyon kere fotograf çekildi :)

herkese mutluluk sağlık huzur dolu günler bereketli ramazanlar!


sevgiler...

gokche!


YAĞSIZ BROWNİE








 










 


evet bu brownie ve neredeyse yağsız..
dünyanın en guzel kurabiyeleri kitabından milyonlarca mukemmel tariften biri..içindeki kakao oranı yuksek gelmesin ıslak kıvamda nerdeyse çikolata yiyorum dedirtcek cinsten..

YAĞSIZ BROWNİE


100gr/1 su bardağı un

2.5ml/1 çay kaşıgı kabartma tozu

45ml/3 yemek kaşığı kakao

200gr/1 su bardağı şeker

100ml/1/2 su bardağı düşük yağlı ya da doğal yoğurt(ben annemin evde yaptığı yogurttan kullandım)

2 yumurta

5ml/1 tatlı kaşığı vanilya

25ml/1.5 yemek kaşığı bitkisel yağ


16 kare dilim

fırını 180 derece ıstın..20 cm boyutunda kare kek tepsissine(kare borcam kullandım)

kuru malzemeleri eleyin üstüne sırasırla şeker,yogurt,yumurta,vanilya,bitkisel yağı ekleyin

homojenleşene kadar çırpın ve fırına verip yaklasık 25 dakika sonunda pişecektir


Sevgilerimle..


gokche!