SANDİVİÇ POĞAÇA..KAKAOLU & MUZLU KEK...










SANDİVİÇ POĞAÇA

2 yemek kaşığı şeker

1 paket yaş maya

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta(ak içine sarı dışına)

2 çay bardağı süt

2 çay bardağı su

3-4 su bardağı un



bu tarifi lezzet dergisinde gordum verdiği ekteydi ama yapılış aşamalaına ve annemin tecrubelerine gore biraz değiştirdim :) anneme gore yazıldıgına gore asla kabarmazdı ama değiştirince kabardı :) ve 2 kez yapıldı maşallah pek lezzetliydi :)

ayırca bunu yeşilkivinin ev sahipliğini yaptıgı yaman etkinliğe gonderiyorum..mayalılar gercekten benim için ustaca bir konu cok sey ogrenceğim ..



bir kaç püf noktası varmıs öğrendiklerimi aktarayım;


1-mayaya süt veya su ılık dökülecek azcuk biyolojiniz varsa bilirsiniz
glikozsuz(şeker) ve aşırı sıcak & aşırı soguk ortamda(kaynamıs& buz gibi sut yada su örneğin ) maya kabarmaz!


2-yumurtanın sarısını içine katmayı pek tercih edilmezmiş


3-maya şeker le bulusup ustune ılık süt su veya sütlü su karısımı eklendiğinde köpük köpük olana dek beklenmeli kısacası maya kabarmalı..


4-kullanılan süt su sütlü su vs el degcek sekilde olmalı ılıktan kasıt bu


5- annemden öğrendiğim ekstra bir yontem hafif ele yapısır konumda bırakılmalı hamur..elllerine azcık sıvıyag sürüp(haifi yapısık kıvamda bırakılan hamurdan toplar yaparken zorlanmamak ve birbirlerine yapısmamalarını saglamak adına) ve yuvarla tepsiye biraz aralıklı diz der hamurlarını hep..aralık bırakıldıgında kabaran hamur ustuste gelmeyeck ve her yanı ısı alacak..



6- bu da benden :) bu tarife z.yagın ekledğimde cok hafif oluyor:) 2.kez yaptıgımı 1/2 su bardagı z.yag eklemiştim mesela..fakat tereyaglı sıcakken lezzetliysede soguk ortamda donarak tadını bir garip yapıyor..



şimdi bu kadar madde ne ya demeyn..ola ki bilmeyenler vardr..benim için en zor şey mayalı ve şerbetlilerdir hep :( bir nebze yardım etmek amaç bilmeyene..



başlayalım hamura;


maya cezvede ılıttıgım sut + su karısımına bulanır ve hemen ustune seker konur elinizle mayayı ezdirip karısıma yedirip (uzunca değil hemencecik)


yaklasık 10-15 dakika beklemem yeterli oluyor köpürmesi için


köpürünce yumurtanın sarısını bir tabaga alıp akını kabıma aktardım ve tuz ekledim


(eger yag diyorsanız ben bu aşamada 1/2 su bardagı z.yag eklemiştim komilinin rivera çeşidi)


ardından karısımı elimizle birbirine yedirip yavas yavas unu ekliyoruz eger verdiğim miktar dediğim şekilde hafif ele yapısır duruma gelmediyse hala cıvıksa yemek kaşıgı ile ekleme yapınki bir anda fazla olmasın


elinizi sıvı yagına değidirin ve hafif ele yapısan bu hamurdan cevizden buyukce yuvarlaklar yapın yaglı tepsiye dizip 180 derecede fotograftaki gibi kızarana kadar pişirin..


***dilerseniz bunu pastahanelerde gordugunuz saçaklı poğaça şeklindede yapabilirsiniz labneyle karıştırdıgınız beyaz peyniri sandiviçlere tasırarak doldurun ve kıyılmıs envai çeşit ota-maydanoz dereotu feslegen nane- ya da rende kaşar peynirine bulayın! ve masaya koymadan hemen once yapın :) işte hazır!






KAKAOLU MUZLU KEK

**tesekkurler deniz.. :)

4 yumurta

3 su bardagı seker(cok derseniz 2.5 su bardagıylada oluyormus)

125gr margarin

2 su bardagı sut

1 paket kabartma tozu

25 gr -1 paket- kakao

4 su bardagı un

2 adet muz(yerli değil)


1 adet muzu kup kup dograyıp kenara alın

oda sıcaklıgındaki margarini 1 su bardagı sütle çırpın bir kenara alın(uzun suredir dısarda iyice yumusamıssa margarin buna gerek olmaz sanırım)

yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpın üstüne margarinli sütü dokun ve yine cırpın

bir tarafta blendıra 1 adet muz ve kalan 1 su bardagı sutu ekleyip milkshake kıvamına gelene kadar karıstırın(eğer muz taneleri daha cok gelsin isterseniz.1 su bardagı sutu iptal edin ve 1 adet muzu diğer muzla orta kalınlıkta kup kup kesin..)

en son un(bir kısmınını muz dilimlerine bulayın) kakao ve k.tozunu eleyerek ekleyin çırpın ve dogranan muzu ekleyip yavasca karıstırın

orta boy bir kek kalıbına dokun ,klasık kek ayarı olan 180 derecde kurdan testi ile pişirin ve geciktirdiğim bir sobe cevaplarım :)

tatlı ruyalar!!! :)


sevgiler...



gokche!