BAYRAM ALTERNATİFİ : KALBURABASTI & KADAYIF





hayırlı akşamlar...


bayrama devam ederken biten tatlılarınız için bir alternatif..














bir kaç yerde yediğim kalburbastı resmen şerbetli hamur halindeydi ki ben sadece bu durumu verdiğim dilber dudağı tarifinde seviyorum..bu tarifte irmik var...ve anneme ait..denediğinizde hiç pişman olmayacaksınız :) sadece bu halini yiyebiliyorumda ben :)


KALBURABASTI


malzemeler;


orta boy bir çorba kasesi ile


4 kase un

1 kase irmik

3 yumurta

1/2 kase p.şekeri

250 gr margarin (biz tereyag kullanıyoruz tum katı yaglar için)

1 tatlı kaşığı karbonat


şerbeti;


1.5 kg şeker

1.5lt su

1/2 limon suyu ve kabuğu(sıktıktan sonra hemen içine atılıyor rendeleme kesme yapılmıyor!doğal aroma niyetine..)





yapılışı;


sıvı malzemeleri elinle homojenleştirip kuruları eleyerek ekle..

kulak memesi kıvamında bir hamur olacak,fotoğrafta aşamaları göstermeye çalıştım..

yalnız suna dikkat edin fotograf 2 deki gibi bastırmadan yalnızca yuvarlayın bu sayede ortasındaki delik hava alacak heryeri pişecektir..

annemin o kullandıgı alete hala ad bulamıyoruz kalbura bastı aleti dedik en sonunda bilemiyorum tutarmı :) annem evde kırılan eski rondosunun delikli parçasını kullanıyor..ama siz kevgir kalbur süzgeç kullanın sağlıklı olan bu :D

tepsiye un serpin oluşturdugunuz kalbur biçimle tatlıyı tepsiye dizip 180 derecede 20 dakika pişirin..(bizimkiler ışıktan beyaz gözükmüş pişsede gözunuz aldanmasın :) )


şeker ve suyu ocaga koyun kaynamaya baslayınca yaklasık 15 dakika bekleyin sonra yarım limonu sıkın ve limon kabugunu içine atın 10 dakika daha kaynatın...


şerbet ve hamur sıcak olacak şekilde tepsiye şerbetimizi dökelim, yaklaşık 30 adet çıkıyor..














KADAYIF


malzemeler;


1 kg kadayıf

1.5 su bardağı sıvı yağ

kuru ceviz miktarı yaklasık yarım kg ama siz damak zevkinize gore azaltıp cogalta bilirsiniz..


şerbet;

2kg şeker ve üstüne 3 parmak geçesiye su(yaklaşık 10-12 bardak oldu ama yinede siz kontrol ederek dokun)




yapılışı;



kadayıfı didikleyin ve ardından sıvı yağı azar azar ekleyerek kadayıfa yedirin..

bir kasenin içine kadayıfı yayın ve içini oyun, yaptıgınız oyuga cevizi katıp bohca misali kasenin yanlarına tasan kadayıfı ustune kapayın ve avuc içinizin uzunlugunda bir burma elde edin..burda en önemli nokta tepsiye yaklasık 2 parmak aralıkla yerleştirmeniz burmaları,diğer turlu dipdibe kondugunda burmaların yanları pişmez..


ya da borcamınızın en altına yağlanan kadayıfı iyice yayın üstüne cevizden atıp tekrar kalan kadayıfı kapayın..burda en önemli nokta cok fazla sıkıştırmanız..



180 derecde üstü kahverengileşinceye kadar pişirin yaklaşık 30-40 dakika surdu bizim fırında..çıktıgında şerbet ve kadayıf ılık olacak şekilde şerbeti kadayıfa yedirin..




afiyet olsun...


sevgiler..


gokche!